Србија

Уопште није смешно: Под плаштом хумора Кесић вређа све српско!

Скандалозни наступи саблазнили гледаоце

Политичка сатира, критика кроз форму вица и исмевање политичког естаблишмента добродошли су у свакој уређеној држави, па и у Србији – проблем, међутим, настаје када хумор постане плашт испод којег се крију најнижи аутошовинистички пориви и потреба да се константно руглу изврће све са националним предзнаком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Добар део грађана сматра да управо такав карактер имају емисије познатог комичара Зорана Кесића, а његове, у најмање руку увредљиве „пошалице“ на рачун националног достојанства тај део јавности објашњава са две речи: „Није смешно“. Представљамо вам само део скандалозних иступа који су згрозили гледаоце.

Признао „Косово“ па исмевао борбу за покрајину
У једној од емисија „24 минута“, емитованој у мају прошле године, Кесић је на националној фреквенцији, супротно не само убеђењу већине грађана и званичној политици, већ пре свега Уставу „признао“ и јавно промовисао независну државу „Косово“, подразумевајући то ваљда као готову ствар.

Да за њега јужна покрајина није и не треба да буде део државе, потврдио је и каснијим иступима, када је исмевао повлачење признања и дипломатске напоре врха државе, а његови напори у промоцији независне Приштине нису промакли ни косовским медијима, па је тамо у више наврата отворено похваљен, као што показује фотографија.

У априлу ове године, терористички акт и брутално пребијање Марка Ђурића од стране косовских терориста, Кесић је схватио као веома забавну ствар и успут прокоментарисао „Лако је туђим Ђурићем коприве млатити“.

Српска као стандардна мета
Ништа мање поштовања Кесић није показао ни према Републици Српској, српској држави са оне стране Дрине, која је настала у крви и борби. Напротив, у више наврата се веома увредљиво обраћао према Бањалуци и националном идентитету Срба, уопште.

Тако је у јуну 2016. године оваквим речима говорио о држави за коју су хиљаде људи дали живот:

– Јуче Крим, данас Шкотска, сутра Каталонија, прексутра што да не, Република Српска… Мада, можда боље не Република Српска, не знам да ли сте видели како изгледа на мапи? На шта ово личи?

У октобру исте године, Кесићева пропаганда поново се допала, случајности ли, порталима из региона познатим по отвореној србофобији и шовинизму, па је његов „скеч“ величао клиx.ба. На удару комичара овога пута је био референдум и жеља Републике Српске да, замислите злочина, слави свој дан оснивања.

Не мирише ни СПЦ
У више наврата, Кесић се веома критички осврнуо и на рад институције у коју највише Срба има поверење, Српску православну цркву, не бирајући притом речи и служећи се терминологијом која је испод сваког укуса пристојности и елементарног васпитања.

Један од експлитицнијих примера био је напад НАТО лобисте на Патријарха Иринеја у мају 2016. године, који је испромовисао и подржао на себи својствен начин. На крају крајева, мора се поставити логично питање: Да ли је Кесић заиста само шоумен и комичар, или свесно или несвесно, наступа као „виц агент“ одређених структура?

 

Извор: Srbija Danas/Nacionalist