Свет

За длаку спречен рат две силе: Погледајте како кинески брод сече пут америчком разарачу, у последњем моменту избегнут СУДАР!

Фотографије које је снимила америчка показују колико је опасно близу њиховом разарачу пришао кинески ратни брод у Јужном кинеском мору.

Портпарол америчке Пацифичке флоте Нејт Кристенсен рекао да је разарач „Декатур“ у недељу пловио у архипелагу Спретли, између Вијетнама и Филипина, када му је кинески брод „пришао на мање од 41 метра“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наведено је и да је кинески ратни брод спровео низ агресивних маневара уз упозорење “Декејтуру” да се удаљи из спорног подручја.

Кинески брод је покушавајући да му “пресече” пут приморао америчког капетана да брод тежак 8.500 тона и дуг 150 метара нагло врати у рикверц.

„Два брода су се замало сударила“, рекао је Карл Шустер, бивши капетан америчке морнарице са 12-годишњим искуством пловидбе, након што је погледао фотографије америчке морнарице.

Упркос одлуци међународне арбитраже која је 2016. пресудила против Кине, Пекинг полаже право на готово читаво Јужно кинеско море и због тога се спори са земљама Асоцијације земаља југоисточне Азије (Асеан), Вијетнамом, Филипинима, Малезијом и Брунејом.

BREAKING: These photos are crazy – they are CLOSE.

Posted by American Military News on Wednesday, October 3, 2018

Најновији поморски инцидент се догодио у тренутку веома напетих односа Кине и САД, уплетених у трговински рат који је већ довео до увођења царина на милијардне долара робе.

 

Извор: Kurir.rs/CNN