Свет Србија

НОВИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ! Бриселу смета однос према Русији и Кини, па упутили ПРЕТЊУ

„Или промените политику или…“

Брисел није у потпуности задовољан визном политиком Србије према тећим земљама и очекује да усклади своју политику у тој области са Европском унијом, ако не жели да доведе у питање свој „бели шенген“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У последњем извештају Европске комисије о напретку Србије наведено је да наш визни режим није у складу са Унијом када је реч о чак 17 земаља које су, иначе, под будним оком Брисела (укључујући Русију, Kину, Индију, Турску)…па Брисел тражи да Београд умањи „одступање“ од заједничке визне политике Уније – преносе медији.

Београдски дневник подсећа на изјаву министра спољних послова Ивице Дачића да ће кључни критеријум бити статистички подаци, односно бројке које показују да ли постоји повезаност између безвизног режима и повећања броја миграната или азиланата из неке државе.

Медији преносе и изјаву Игора Новаковића, координатора Националног конвента за поглавље 31 (спољна, безбедносна и одбрамбена политика) у преговорима о чланству у ЕУ, да је Србија, када су јој укинуте визе за ЕУ, постала придружена чланица енгенског споразума, па самим тим мора и да спроводи и политку Уније у тој области.

– Ми имамо суверено право да дајемо безвизне режиме другима, али само до оног момента док то не дође у колизију са обавезама које смо преузели дда бисмо били на безвизном режимо ЕУ – каже Новаковић.

 

Извор: Srbija Danas/Večernje novosti