loading...
Регион

ПАЖЊА, 400.000 ТУРАКА ДОЛАЗИ НА БАЛКАН ДА ТРАЖИ ДРЖАВЉАНСТВО: Поплава уследила после једне ОБЈАВЕ

Након што је у Турској објављена база података о изворним коренима грађана, многи сматрају да имају везе са Бугарском, Македонијом, Босном, Србијом и многим другим земљама

Вест да 400.000 Турака долази на Балкан, изазвала је мноштво реакција. Наиме, објављивање онлајн базе података о етничком пореклу турских грађана натерало је велики број Турака да затражи двојно држављанство у земљама из којих су њихови преци некада емигрирали.

Наводно, многи људи су након што су открили да су им баке или деке мигрирали из балканских земаља, пожурили да поднесу захтев за двојна држављанства.

Турска влада је недавно представила бесплатну услугу на сајту е-управе која је омогућила грађанима да сазнају податке о својим предацима, све до 19. века. Ова услуга омогућава корисницима да се упознају са именом, рођењем, датумом рођења и смрћу њихових бака, дека и прадеда… На почетку, сајте се буквално срушио, након што су милиони турских грађана почели да користе ову услугу.

Неки су сазнали да њихови преци нису били “мигранти”, док су други открили да су њихови преци мигрирали из Бугарске, Босне, Грчке, Румуније и других земаља Балкана.

Иако нема доступних тачних података о броју људи који су аплицирали за двојно држављанство, неколико адвокатских фирми почело је да објављује онлине огласе који нуде консултације по том питању.

Једино је Грчка изузетак по овом питању, јер та земља не даје држављанство потомцима оних који су мигрирали у Турску у оквиру размене становништва 1920-их. Ипак, турски држављани који имају живог предака који имају важећу грчку личну карту, могу се пријавити за двојно држављанство.

Рифат Саит, бивши посланик турске владајуће странке, тврди за себе да у исто време поседује особине Турака, али и Балканаца.

Како је навео, његова породица долази из свих крајева који су некада били део распрострањеног Отоманског царства.

– Мој отац је из Дренице, на Косову, а моја мајка је из Скопља, у Македонији – рекао је он.

– Етнички сам Албанац, али сам рођен и одрастао сам у Турској. Поред турских пасоша, моје ћерке и ја имамо и косовске пасоше и надамо се да ће моја супруга, која је пореклом из Солуна у Грчкој, такође ускоро узети косовски пасош – рекао је Саит.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Espreso.rs/BalkanInsight

loading...