Русија

Путинове поруке свету — враћамо се својој култури и традицији

Фото: Јутјуб

Владимир Путин није вођа само једне државе, него и целе руске цивилизације, а уједно је и заштитник српске свести, српске културе и српског православља, каже руски политиколог Александар Проханов, коментаришући излагање руског председника пред Светским руским народним сабором у Москви.

Путин је у свом говору поново покренуо питање историјског пута Русије, њеног места у свету, цивилизацијске и духовне мисије. Он је говорио о покушајима поделе руског света и вредностима које Русија брани и за које се залаже у процесу изградње новог светског поретка, као и о значају очувања националног идентитета и националне консолидације.

Позвао је на пружање отпора покушајима одређених држава да створе „безличне протекторате“ у многим регионима планете, укључујући и постсовјетски простор и скренуо је пажњу на чињеницу да је лакше управљати посвађаним народима, лишеним националног сећања, сведеним до нивоа вазала и искористити их, како је рекао, као монету за поткусуривање за своје интересе.

„Мислим да за Путина постаје све очигледније да он не води само Русију, већ целу руску цивилизацију. И тај цивилизацијски простор тера га да тражи нове начине да се заштити тај простор, јер су данас Русија и руска цивилизација под јаким притиском и суочавају се са снажним нападима. Конкретно, један од облика меког напада повезан је са чињеницом да Запад покушава да нас веже за себе, а не да нас уништи. Они просто чине све што је могуће да ми постанемо као они. Одбрана нашег суверенитета почиње онда када се одупремо и кажемо да ми нисмо Запад, већ да смо апсолутно независна, суверена цивилизација заснована на хиљадугодишњој историји, хиљадугодишњем руском сну. Путин сада формулише претње које угрожавају нашу цивилизацију и наше вредности и стаје у заштиту чак и оних који су слични руској цивилизацији, а живе ван ње. Конкретно, српска свест, српска култура, српско православље су такође од недавно подвргнути страшном притиску и Русија је стала у њихову заштиту“, рекао је за Спутњик политиколог и публициста Александар Проханов.

Према речима Проханова, Путин је говорио о човечанству које кроз историју постаје све човечније и скренуо је пажњу да на Западу понестаје људскости, човечности.

„Путин је говорио о спасавању породице, о очувању духовног принципа у човеку, очувању националног осећања. Овај говор има одјек у целом свету, а не само руском, не само словенском, и не само православном.

Проханов сматра да се глобализам срушио и разбио у парампарчад, а да се у његове пукотине увлачи национализам.

„Чак је и Трамп националиста. Што се тиче нас, морамо се вратити нашој култури, у наше школе, на наше универзитете и морамо се вратити оним вредностима које су традиционалне за руску цивилизацију. Ја то зовем ’разумевање и проповедање руског сна‘, а руски сан нам је омогућио да превазиђемо најцрње и најтеже периоде наше историје“, закључио је Проханов.

У свом излагању пред Сабором Путин је приметио да данас постоји жеља да се трансформише свет којим ће се лакше манипулисати, а да се за то користе пећински национализам и русофобија и да се спроводи грубо мешање у црквени живот.

Он је упозорио да је таква политика опасна и да је може имати озбиљне последице и изразио је уверење да ће „живот све да стави на своје место“, јер се људи не могу натерати да иду против своје вере, својих традиција, свог породичног родослова, на крају крајева, против права, правде и једноставно здравог разума.

Руски експерти су сагласни са Путином и наводе да су напади на традиционалне вредности део покушаја наметања јединствених западних стандарда.

„Ради се о покушајима колективног Запада, пре свега САД, да задрже своју хегемонију, монопол на одређене вредности. Тај монопол у последњој деценији постепено слаби — то се тиче и САД и Запада у целини. Међутим, они и даље покушавају да наметну своја правила и стандарде остатку света како би задржали своју доминацију. И када ми говоримо о актуелној русофобији на Западу, треба да знамо да тамо не постоји само русофобија, него и велики број фобија. То јест, то је прилично општи процес који је саставни део либералне политике глобализације, која се раније веома активно спроводила“, рекао је за Спутњик политиколог Дмитриј Офицеров Бељски.

Подсетимо, Светски руски народни сабор је створен под покровитељством Руске православне цркве и већ четврт века игра значајну улогу у животу Русије и руског света и, како је рекао Путин, активно доприноси решавању друштвених, образовних, хуманитарних проблема, очувању међунационалне и међурелигијске хармоније, едукацији младих заснованој на вредностима патриотизма и дуга и одговорности човека према друштву.

 

Извор: rs.sputniknews.com