Издвајамо Србија

ШИПТАРИ СПРЕМАЈУ ОЛУЈУ 2! Морамо да ПОКАЖЕМО СНАГУ, ЛАЖНА ДРЖАВА разуме само СИЛУ

Фото: Јутјуб

Подизањем такси на увоз робе из Србије Косово врши директан удар на Србију и њену привреду, и настоји да потпуно елиминише српске производе на Косову и Метохији, оценио је аналитичар Драгомир Анђелковић.

Анђелковић у изјави за Тањуг указује да би, ако Запад не реагује на ово, Приштина могла да удари и на север Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија је, каже, поступила рационално тиме што је председник прво сазвао састанак са амбасадорима пријатељских земаља, па онда Квинте.

– Србија мора јасно да каже да овакви потези Приштине нису само фактор дестабилижације већ и мира у региону – рекао је Анђелковић и додао да после овога можемо да кажемо да су сви споразуми поништени и да ће Србија одговорити контрамерама.

– То нам није циљ, али нам је циљ да спречимо понижавање Србије и српске приведе – рекао је Анђелковић.

Анђелковић је оценио да би запад требало да приволи Албанце да се понашају разумно.

– Ако запад није у стању да реагује на ту врсту агресије и ако ми не покажемо снагу они ће се усудити да крену на север, да пошаљу паравојне формације и организују Олују два – рекао је Анђелковић и оценио да Србија у року од два дана мора да одговори економском и сабораћајном блокадом.

Анђелковић је додао да је Приштина и са 10 одсто направила економску агресију Србије и да је и тиме угрозила слободну зону трговине.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је да је данашња одлука Приштине да подигне таксе на српске производе на 100 одсто сулуд и потпуно непотребан потез, који показује сву немоћ Приштине.

Дрецун је додао да тај потез не треба посматрати изоловано и објаснио да су Албанци у Приштини искористили као повод за подизање такси незадовољство што нису чланица Интерпола.

– Искориристили су то незадовољство да наставе са погоршањем односа са Београдом и отежавањем комуникације Београда са српским народом на КиМ, као и положај останка српског народа у јужној покрајини – рекао је Дрецун за ТВ Пинк.

Каже да ће Албанци, дугорочно гледано, имати за циљ да потпуно прекину нааставак дијалога у Бриселу, нормализацију односа, као и да изнегну било коју обавезу коју су преузели да реализују.

Бојим се да ће имати за циљ и да отежају што је више могуће живот Србима на КиМ, каже Дрецун и додаје да се истовремено пред својом јавношћу правдају што су доживели страховит ударац и неуспех у покушају да постану цланица Интерпола.

– Сада је оцигледно да су у безизалној ситуацији, више та моћ коју имају САД и коју користе да подрже ту лажну државу не може увек да им помогне и они су сада свесни те ситуације. Сада су у великом проблему где не могу да се понашају политицки рационално и не могу да схвате који је пут којим би требали да иду – наводи Дрецун.

Сматра да Београд треба да инсистира да се наставе разговори у Бриселу и то што пре, као и да је потребно вршити притисак на међународну заједницу -посебно оне државе које могу да утичу на Приштину.

Додаје да постоји и механизам притиска на Приштину и од стране српског народа на КиМ преко његових изабраних представника у парламенту у Приштини.

– Мислим да нас оцекује период веома турбулентног и напетог стања између Срба и Албанаца, односно Београда и Приштине и треба нашим смиреним потезима изазвати реакцију и запада да Приштину натера да се политички рационално понаша, јер ово је отишло предалеко и не може се толерисати – каже Дрецун.

Наводи да ако се настави са оваквим једностраним потезима, мозе се десити да ћемо убрзо доћи у ситуацију да и Србија предузме контра мере, које ће условити ланцану реакцију.

– Сви ћемо бити у великом проблему и ништа неће моћи да се ради на смиривању те ситуације – закљуцио је Дрецун.

 

Извор: Тањуг