Србија

Није добро! ДР ЂЕРЛЕК И ДР СТОКИЋ УПОЗОРИЛИ ПРЕД СЕДНИЦУ КРИЗНОГ ШТАБА: Прети нам опасност О КОЈОЈ НИКО НИЈЕ РАЗМИШЉАО!

У Србији број новозаражених опет расте, Кризни штаб разматра нове мере, док је у ковид болници „Арена“ у значајном порасту број нових пацијената, углавном младих људи заражених на местима где је велики број контаката, као што су скијалишта, кафићи и ресторани.

Чланови Кризног штаба проф. др Едита Стокић и др Мирсад Ђерлек гостовали су на Пинку и причали о мерама, новим одлукама и великом проблему у којем бисмо могли да се нађемо ако се настави ширење вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови случајеви имају веома тешку клиничку слику, рекла је др Стокић док је Ђерлек казао да је мора учинити све да би се зауставило ширење.

„Ако нам добро иде вакцинација, људима није јасно зашто се онда ово дешава? Постоји више узрока, најпре смо мислили да ћемо вакцинацијом решити све проблеме, а и у другим земљама се дешава слично. У Израелу је слично. Ми се опуштамо, такви смо, помислимо да је вакцина крај епидемије. Оно што сам ја више пута помињао, корона се не боји вакцине, ми морамо да је победимо. Потом, многи не знају довољно о вакцини, мисле да је прва доза комплетна заштита, а знамо да чак и друга доза штити 90 и нешто одсто, од тешких облика болести. Онда се неко пита зашто да се вакцинише? Избећи ћете тешку клиничку слику и заштитићете живот, али нисте сто одсто заштићени од заразе“, рекао је он.

„Трансмисија вируса је енормно брза, на Кризном штабу и Влади је један од најтежих задатака од почетка епидемије. Морамо да видимо шта би значио ‘локдаун’, и да будемо јасни, значи смањена јавна потрошња, пад производње и извоза, и оно што је најболније за нас, пад БДП-а. Здравље људи и људски животи морају бити на првом месту. Тешко је сада, како направити одлуку и мере које ће заштитити и једно, и друго, али сам убеђен да ће Кризни штаб и Влада донети најбољу одлуку за све“, рекао је он.

„Што се тиче нових сојева, струка свакодневно говори да ми већ имамо 30 одсто британског соја, знамо да се он 70 пута брже преноси од обичног, тако да је са те стране ситуација алармантна. Морамо наћи решење како зауставити ово ширење вируса, пошто је од 15. септембра трећи талас, већ 5,5 месеци је велики притисак и оптерећење за све нас али нарочито медицинске раднике. Праг толеранције и стрпљења је већ све нижи“, рекао је он.

„Морамо схватити да је здравствени систем на услузи, без дилеме, до последње снаге и атома енергије. Пацијенти неће бити остављени, струка се одлучно бори, али свима мора бити јасно да систем, лекари и сестре не могу то да извуку сами. Морамо да спречимо ширење и оболевање, да се придржавамо мера са којима смо почели, за који дан биће годину дана како их понављамо. Ми смо примили и другу дозу па смо дошли с маскама и држимо дистанцу, апелујемо да не буде окупљања, већи број људи у одређеном простору одмах значи ризик ширења ковида 19“, рекла је др Стокић.

„Маске, дистанца и оканите се гужви“, рекао је Ђерлек и подвукао да постоји један проблем о којем већина људи не размишља – да епидемиолошка ситуација постане толико лоша да угрози вакцинацију.

„Брине ме погоршање епидемиолошке ситуације, које би зауставило вакцинацију као једино оружје, фигуративно, да дођемо некако до контроле над ситуацијом. Надам се да до тога неће доћи али ме плаши подсвесно да се вирус толико прошири, да доведе вакцинацију у питање“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо / РТС