Издвајамо Регион Србија

Ко је „за“, а ко „против“ косовске војске?

Фото: Јутјуб

Приштинска Газета експрес објавила је ставове министара спољних послова држава чланица НАТО, изнете на састанку 4. и 5. децембра у Бриселу.

У тексту се прецизира ко је био „за“, а ко се противи и забринут је због најављене трансформације КБС у „оружане снаге“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експрес истиче амерички став да САД, као највећи „акционар“ НАТО и земља која највише издваја за ову најмоћнију војну организацију на свету, не помиње да су Приштини неопходне уставне промене да би КБС трансформисала КБС у војску.

Американци, наводи се, сматрају да је целој процедури неопходна транспарентност.

„Косово има право да има војску. Подржавамо формирање војске на постепен, транспарентан начин и са ограниченим територијалним мандатом „, наводи се у поменутом документу и додаје да „САД пажљиво прате повећани руски утицај у региону“.

Политички лидери у Приштини поручују да ће одлука бити донета 14. децембра, упркос упозорењу генералног секретра НАТО Јенса Столтенберга, који је након тог министарског састанка уозорио да сада није време за такву одлуку, те да би Косово могло имати озбиљних последица уколико поступи другачије.

Инсистирање Приштине на томе да ће одлука о трансформацији, ипак, бити донета изазвала је, наводи Експрес, велику дебату на највишим нивоима Алијансе и Европске уније.

Оцењује се да је „генерално веома мали број земаља чланица НАТО које се противе томе да Косово добије војску, а међу њима су, пре свега, наводи се, оне земље, које не признају косовску независност попут Шпаније и Словачке.

Наводи се да је број држава које се противе трансформацији војске по закону, односно оних које сматрају да су за то неопходне уставне промене, готово једнак онима које подржавају такав начин формирања војске.

Столтенберг је на завршној конференцији за новинаре рекао да Савет НАТО сматра да сада није тренутак за трансформација КБС, те да је забринут због повећаних тензија, као и да војска Косова мора бити формирана у складу са принципима НАТО.

Немачки став гласи да Косово има право да има војску, али да при томе мора бити поштован устав, преноси Експрес.

„Ми не доводимо у питање косовско право да има своју војску. Војска мора бити инклузивна, са српском мањином, формирана у координацији са савезницима и у складу са уставом.“

Став Турске, коју, наводи Експрес, Приштина доживљава као пријатеља, јесте да Косово не би требало да жури са одлуком о трансформацији КБС у војску, те да такође мора поштовати процедуру.

Федерика Могерини је на овом састанку поновила да се супротставља повећању пореских такси за 100 одсто, које је Приштина увела на робу из Србије и БиХ, а успротивила се и трансформации КБС.

Румунија је међу земљама, које су изразиле забринутост због трансформације косовске војске.

„Забринути смо брзом трансформацијом. НАТО би требало да тражи ангажовање и реакцију Кфора у случајевима када се јединице КБС ангажују на северу које већином насељавају Срби“, рекао је румунски шеф дипломатије.

Грчка, као држава чланица НАТО, која не признаје једнострано проглашену косовску независност, такође је, забринута због одлуке Приштине да формира војску.

Шпанија је сагласна са ставом Грчке и, како је рекао њен представник, сматра да, ако Приштина формира војску, треба укинути помоћ која се даје Косовским безбедносним снагама.

Што се земаља региона тиче, наводи Експрес, оне углавном подржавају трансформацију КБС у војску. У томе су, кажу, најјасније Црна Гора и Хрватска.

Наводи се да представници ове две земље нису помињали потребу поштовања устава, већ су „једноставно рекли да Косово има право да има своју војску“.

За то да Косово има војску је и Словенија, с тим да та земља сматра да је притом неопходно поштовати устав.

Додаје се да скандинавске земље нису изразиле став о одређеним питањима, осим што су констатовали да „ситуацију између две државе не треба провоцирати“.

Француска, наводи Експрес, признаје „легитимно право Косова да има војску, али да с тим у вези не треба предузимати хитне акције.

Велика Британија, за коју Експрес наводи да је суперсила, признаје право Косова да формира војску и да притом није у обавези да поштује устав.

Словачка се, међутим, озбиљно противи формирању косовске војске, пише Експрес.

„Трансформација је забрињавајућа, опаснија од промене граница. Требало би да ценимо реакцију у случају евентуалних операција КБС на северу“, став је Словачке.

Извор: б92.нет