Србија

СРБИЈИ ЈАСНО СТАВЉЕНО ДО ЗНАЊА: Не можемо ући у ЕУ ЗБОГ РУСИЈЕ

Усаглашеност са спољном и безбедносном политиком ЕУ је за многе земље кандидате компликована и комплексна ствар, а у случају Србије то значи неопходност да усвоји санкције према Русији, каже амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Што се тиче приступних преговора, Србија је описана као умерено припремљена земља за Поглавље 31, и код већине земаља чланица изазива забринутост што не долази до повећања стопе усаглашености – рекао је Шиб на скупу „Србија и преговори у Поглављу 31: заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика“.

Према речима Шиба, ЕУ не даје лоше оцене због сарадње Србије са трећим земљама, као што су Русија и Kина.Србија је слободна да настави безбедносну сарадњу са Русијом, али мора да гарантује да то није у сукобу са обавезама које је као кандидат преузела, као што су заштита поверљивих информација и складиштење података – рекао је амбасадор Немачке.

Он је додао да ако не дође до знатног повећања стопе усаглашености, биће тешко наставити са напретком усаглашености у Поглављу 31.

На скупу је говорила и шефица Преговарачког тима за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић.

Извор: Tanjug