Издвајамо Србија

УСРЕД СРБИЈЕ НА РАДИЈУ ЗАГРМЕЛА ТОМПСОНОВА УСТАШКА ПЕСМА: Грађани побеснели због њене симболике!

Томпсон (фото:ЈуТјуб)

“Вратит ће се Иван с тисућу момака, пјеват ће се пјесме наших купрешака”. Ови стихови део су проусташке песме Марка Перковића Томпсона која се, веровали или не, јуче заорила са Радија Суботица, оставивши слушаоце у неверици.

Чак и да не знамо о чему говори песма, сама чињеница да је изводи један од највећих мрзитеља српског народа, хрватски певач Томпсон, била би довољна за осуду Радија Суботица, радио станице која би требало да служи као градски сервис овог града.

Loading...

Ствар је још црња уколико знамо о чему ова песма пева.

У питању је песма “Мој Иване” која, као и већина Томпсонових песама, велича усташтво и злочине над Србима. У овој песми главни мотив је усташка “Црна легија”, која се 1942. године борила против партизана на Купресу, причинивши притом бројне злочине над српским цивилима.

Црна Легија је била озлоглашена усташка јединица која се за време Другог светског рата борила за истребљење српског тј. православног живља, на територији Босне и Херцеговине, која је тада била у саставу злогласне Независне Државе Хрватске.

По својој монструозности и свирепости налазили су се у самом врху усташких зликоваца, заједно са Ханџар дивизијом.

Ово није једина симболика у песми. Пола века касније у рату у БиХ 1992. године, хрватска војска напада Купрес. Припадници хрватске војске упадају у српска села у Купресу и убијају српске цивиле које су затекли, или их одводе у логоре. Истовремено пале српске куће, и све то у униформама са словом “У”, баш као и усташе у Другом светском рату.

На адресу радија стигле су поруке осуде и чуђења, а званично се нико није огласио из овог радија. На порукама које круже интернетом види се да је објашњење из радија да је песма пуштена грешком.

 

Извор: Курир.рс/Телеграф/Ало!

Loading...
loading...
loading...