Србија

Ако на НАПЛАТНОЈ РАМПИ немате новац или картицу да платите ПУТАРИНУ, ево шта МОРАТЕ ДА УРАДИТЕ у том случају

Могућност накнадне наплате путарине на основу изјава у нашој земљи укинута је 2012. године због многих злоупотреба.

Док у Хрватској возачи који на наплатној рампи немају ни новац ни платну картицу пишу посебну изјаву о неплаћеној путарини, уз обавезу да је плате у року од 15 дана, у Србији ће те ако се нађете у таквој ситуацији морати, ипак, да потражите помоћ пријатеља. Односно, да сачекате на наплатној рампи док вам неко не донесе новац – што важи чак и за странце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изузетак су само они који су покрадени током путовања, али морају то да докажу полицијским записником. У том случају важи посебна процедура и могућност да путарину плате касније.

Kако се сазнаје у „Путевима Србије“, могућност накнадне наплате путарине на основу изјава у нашој земљи укинута је 2012. године због многих злоупотреба.

– Возачи су видели у томе начин да зараде. У једном тренутку накупило се чак 159.080 ненаплаћених изјава које судови нису процесуирали. Били смо принуђени да укинемо изјаве. Тако сада ако неко нема новца, мора да зове пријатеља или рођака – објашњавају. Али они тврде да се такве ситуаицје ретко догађају, свега два или три пута годишње.

Такође једна од непријатности која се возачима може догодити јесте да изгубе магнетну картицу за плаћање путарине. У Србији, у том случају, у обавези су да плате пун износ путарине најдуже деонице на том правцу, плус 350 динара на име трошкова обраде. Тако рецимо ако је возач из Београда кренуо до Пожаревца, докле путарина коша 200 динара, платиће пун износ до Ниша – 800 динара и 350 за трошкове.

У Хрватској је нешто ригорозније. За изгубљену картицу наплаћују двоструки износ најдуже релације на том путу. Утешно је да уколико возач, ипак, картицу накнадно пронађе, може да тражи повраћај новца.

 

Извор: Srbija Danas/ Politika