Издвајамо Србија

ПУТИН И ВУЧИЋ СКЛАПАЈУ ЗАВЕТ БРАТСТВА! У Храму Светог Саве, под иконом Образ Господњи, оставиће свој печат

Председник Русије Владимир Путин сутра долази у посету Србији, а њега ће на аеродрому Никола Тесла дочекати председник Србије Александар Вучић. После разговора и сусрета две делегације председници ће посетити Храм Светог Саве и учествовати у прављењу дела једног мозаика

У питању је икона Образ господњи, а двојица лидера залепиће каменчиће у бојама руске и српске заставе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То ће бити својеврстан завет братства и потврда јаких пријатељских односа. Познато је колико је Храм Светог Саве значајан за нас, као што је познато да Руси имају значајну улогу у изради мозаика у нашој највећој светињи. Долазак двојице председника ће дати посебан печат у односима Србије и Русије – наводи извор.

Како је уочи Путинове посете Србији испричао Стефан Шарић, викарни епископ патријарха Иринеја и управитељ Храман Светог Саве, у питању је друга етапа мозаика, односно композиција која се тренутно ради у Храму.

– На њему је икона Образ Господњи, на којој је лик Христов. На њој, између осталог, има део на коме је црвена, плава и бела боја, симбол руске и српске заставе, па ће њих двојица на тај део залепити по камен. Путин ће залепити белу, плаву, црвену, а Вучић црвену, плаву, белу – открио је Шарић.

Председници Путин и Вучић имаће прилику да виде и управо завршени мозаик Богородице, висок више од 8 метара, који ће бити постављен испод композиције Исуса Спаситеља.

– У питању је изванредна композиција са архитектонске и уметничке тачке гледишта. То је веома тешка криволинијска површина коју смо успели да савладамо – навео је главни инжењер за монтажу мозаика у Храму Светог Саве Јевгениј Челишев.

У Храму је све спремно за долазак високих званичника који ће, како је најављено, обићи крипту и наос храма.

 

Извор: Српски телеграф/Информер