Издвајамо Србија

ПУТИН И ВУЧИЋ СВЕ ДОГОВОРИЛИ: Србија постаје војна сила, стижу нам… (ВИДЕО)

Најмоћнији руски борбени хеликоптери биће испоручени српској војсци, потврдио јуче председник државе * Србија ће добити руски гас по најнижој цену у Европи

Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин обећао је свом колеги Александру Вучићу да ће Кремљ помоћи Србији у свим важним стратешким питањима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је током посете Београду потврдио да ће до краја године нашој држави из Русије стићи четири хеликоптера Ми-35 и три хеликоптера Ми-17.

Расте одбрамбена моћ

Хеликоптери Ми-35 су веома моћне борбене летелице које на Западу због врхунских перформанси називају и ‘ђавоље кочије’.
– Током посете председника Путина разговарали смо и о војно-техничкој сарадњи. Председник ми је потврдио да ће нам ове године бити испоручено седам нових хеликоптера из Русије. Добијамо четири летелице Ми-35, које су међу најмодернијим и најбољим борбеним хеликоптерима на свету. Видим да их неки у окружењу који развијају мржњу према Србији зову ‘Вучићевим вражјим кочијама’. Али то су дивне летелице, веома моћне и важне за одбрану земље – рекао је јуче Вучић на конференцији за медије у Председништву Србије.

Шеф српске државе је додао и да ће нам 2019. стићи и три нова транспортна хеликоптера Ми-17.
– Са девет хеликоптера Х-145 које смо купили од ‘Ербаса’, добићемо ове године више летелица те врсте него у претходних 30 година. То довољно говори о стању нашег буџета и наших јавних финансија. Биће настављена и модернизација 14 ловачких авиона МиГ-29 уградњом најмодернијих радарских система. Они нам чувају небо од свих уљеза. Све то треба да буде завршено до половине 2020. године и тада ће одбрамбена моћ Србије бити значајно увећана у односу на све оно што смо до сада имали – подвукао је председник Србије.

Председник Вучић је открио и да ће током ове године Србија угостити још значајних светских државника.
– Надам се посети председника Кине Си Ђинпинга у другој половини године. Имаћемо свакако нови сусрет у априлу, а очекујем да ће председник Француске Емануел Макрон доћи пре кинеског лидера. Може бити изненађења и да још неки од великих председника посети Србију – навео је он.

Поред договора о војно-техничкој сарадњи, Вучић је од Путина добио и чврста уверавања да ће подржати Србију на политичком плану, пре свега у решавању проблема Косова и Метохије. Истовремено, руски лидер је обећао помоћ нашој земљи и у другим важним стратешким сферама.

Сумирајући најуспешнију посету руског председника Србији, током које је потписан 21 споразум, Вучић је посебно издвојио договоре о енергетици на основу којих ће Србија добијати руски гас по најповољнијим условима. Он је јасно поручио да не прихвата да Србија плаћа дупло већу цену гаса због „политичког и безбедносног рекета“.

– Питање гаса сада је постало политичко питање. Руси су Европи продали 202 милијарде кубних метара гаса. Ми од тога трошимо само један одсто, а сви ми држе предавања сваког дана и хоће да ми лупају шамаре због сарадње с Русијом! Па, ко сам ја да одлучујем да Србија плаћа двоструко више гас да би неко у свету био политички задовољан. Мој посао је да се борим да добијемо најјефтинији гас, да увек можемо да снабдевамо своје становништво и компаније – навео је Вучић и додао да је договор с Русијом од „пресудног значаја за Србију, јер ће драматично подићи вредност наше земље“.

– До краја године биће изграђен гасни конектор ка Бугарској. Идемо и ка изградњи гасног складишта за 750 милиона кубних метара како бисмо у сваком тренутку могли да интервенишемо када дође до несташице. Није то само за употребу у домаћинствима, већ пре свега у предузећима и од тога чак зависи долазак инвеститора – објаснио је он.

Пет кључних договора с Путином
* Подршка око Косова
* Набавка наоружања
* Договор о енергетици и гасу
* Модернизација железнице
* Дигитализација и иновације

Пристојна и одговорна Србија

Вучић се још једном захвалио на посети председнику Руске Федерације, али и грађанима Србије који су госта из Русије дочекали на величанствен начин.
– Показали смо како пристојна Србија може да функционише. Према подацима полиције, Путина је у Београду дочекало више од 100.000 људи, нико није био повређен, није било ниједног инцидента. Хвала Србији што је показала да може веома озбиљно и одговорно да се понаша – поручио је Вучић.

Ако Приштина не укине таксе, избори су опција

Вучић је апеловао на ЕУ и САД да утичу на Приштину да укину таксе на робу из Србије, јер нам „треба разговор и разум, а не показивање мишића“. У супротном, опција су и ванредни избори, чиме би се отворила могућност да „Харадинај сруши власт у Београду“.

– Уколико Приштина не укине таксе, јасно је да не желе разговор и компромис, већ политику уцене. Ако је тако, нема сметњи да идемо на изборе. Фер је пружити шансу Харадинају да ме скине с власти као што је претио, а то је једино могуће на изборима. Верујем да би се неки наши обрадовали томе… – приметио је председник.

 

 

Извор: М.Дакић/Информер