Свет

ШОК У АНКАРИ! ЕРДОГАН ОДБИО ДА ПРИМИ ТРАМПОВОГ САВЕТНИКА! Болтон се враћа у Вашингтон подвијеног репа

Саветник америчког председника за националну безбедност спрема се да напусти Анкару након што је турски председник одбио да се с њим састане.

Kако је пренео турски медиј „Дејли сабах“, председник Турске Тајип Реџеп Ердоган одбио је састанак с Џоном Болтоном због ставова које САД имају према турској офанзиви против терориста у Сирији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само неколико сати раније, саветник за националну безбедност председника САД Доналда Трампа састао се с турским званичницима не би ли добио гаранције да Турска неће напасти курдске снаге које имају америчку подршку. Ердоган је, међутим, навео да Анкара „не може чинити уступке“ и да ће „сви умешани у терористички коридор бити кажњени“.

– Турска не може да прихвати недавне коментаре Џона Болтона да Анкара мора да се сложи да заштити курдске савезнике Вашингтона у Сирији – изјавио је Реџеп Тајип Ердоган.

Обраћајући се члановима своје АK партије у парламенту, Ердоган је рекао да је Болтон направио „озбиљну грешку“ позивајући на нове услове америчког повлачења из Сирије и да Турска не може да прихвати компромис по питању курдске милиције YПГ, пренео је Ројтерс.

Ердоган је навео да су турске припреме за нову војну офанзиву против терористичких група у Сирији у великој мери завршене.

Председник Турске је додао и да је борба курдске YПГ милиције против Исламске државе „велика лаж“.

Турска сматра YПГ, које су подржале САД у броби против ИД, терористичком организацијом и делом забрањене Kурдистанске радничке партије (ПKK).

Председник Турске је данас и да званичници из америчке администрације можда покушавају да опструирају „јасан споразум“ који су он и председник САД Доналд Трамп постигли у телефонском разговору 14. децембра. Ердоган је рекао да је у том разговору, који је описао као „историјску прекретницу“ Турска обећала да ће преузети борбу против преосталих екстремиста Исламске државе када се америчке трупе повуку из Сирије, пренео је АП.

На питање новинара зашто се није састао са Џоном Болтоном, саветником за националну безбедност америчког председника који је данас био у Анкари, Ердоган је рекао да се Болтон састао са својим колегом, а да би он ускоро могао да се чује телефоном са Трампом.

 

Извор: Tanjug