Србија

ОВО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ: Ево шта треба да радите у случају да вас ухвате без КОВИД ПРОПУСНИЦА

Након одлуке о увођењу ковид пропусница за угоститељске објекте после 22 часа, питали смо чланове Кризног штаба како ће се ова одлука споводити, које су казне и ко има право да контролише грађане

Данас је одлучено да од суботе гости у свим угоститељским објектима у Србији неће више моћи да бораве без ковид пропусница после 22 часа. Премијерка Ана Брнабић је објавила да ће се као валидан сертификат за боравак у затвореном након овог времена уважавати потврда о вакцинацији, негативни ПЦР тестови, негативни антигенски тестови и сертификат о прележаном ковиду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како ће нова правила функционисати питали смо чланове Кризног штаба, који су објаснили ко ће нас контролисати, како ће се проверавати да ли је сертификат валидан, шта ће бити ако контролори затекну госте без потврде у кафићу после 22 часа и какве ће бити казне.

ДОК СЕДИТЕ У КАФИЋУ, МОЖЕ ДА НАИЂЕ КОНТРОЛА

Они који имају потврду друге, односно треће вакцине, негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, негативан антигентски тест стар највише 48 сати и сертификат о прележаној корони, имаће валидан ковид сертификат.

“То значи да гостима који седе у затвореном делу угоститељског објекта до 22 часа неће бити потребан сертификат. Али, након 22 часа, у сваком тренутку може да уђе инспекција и да свим гостима затражи ковид сертификате на увид. Они ће их проверавати тако што ће скенирати код уз помоћ апарата који ће носити са собом. Значи, преко QР кода, који већ постоји у здравственом систему, знаће се да ли је сертификат исправан. Уз то ће се тражити лична карта на увид, како би се потврдило да је то сертификат исте особе”, каже за МОНДО извор из Кризног штаба.

КО НЕМА ПОТВРДУ, МОРА ДА НАПУСТИ ОБЈЕКАТ

Свако ко има валидан сертификат моћи ће да остане да борави у кафићу или ресторану, док ће они који немају потврду бити принуђени да га напусте.

“Редари ће једноставно насумично обилазити кафиће и ресторане и контролисати их на начин на који је то предвиђено. Ко нема потврду после 22 часа мора да напусти објекат, без обзира да ли је дошао у 19х, 20х или 23 часа. Неће бити кажњавања нити употребе силе јер није то идеја. Притом, свесни смо да не можемо да исконтролишемо свакога, иако ће број инспектора бити повећан и укључуће се све службе, медицинске и немедицинске“, кажу из Кризног штаба.

Извор: Мондо