Издвајамо Православље Србија

СРЕЋНА ВАМ СРПСКА ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА: Што немате Бог ће дати, да вас увек срећа прати

Када поноћ стари сат објави, дигни чашу и свима наздрави. Пожели нам здравље и весеље и да Бог нам испуни све жеље! У Приштини Драгачевска труба, Америку покорила Куба. Да Европу гази корак руски, Енглези сви да зборе Српски! А да Папа с’три се прста крсти, све док Путин гаса им не пусти! Бели орао да развије крила, Црна Гора да отера Мила!! Нека јече звона староставна – СРЕЋНА СРПСКА НОВА ПРАВОСЛАВНА !!!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Православна црква данас слави нову годину, која је у народу позната и као мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности.

У домовима је у сусрет празнику породица на окупу. Трпеза је богата, уз неизоставну празничну печеницу.

Празничну честитку по обичају упућују најмлађи речима: „Честитам Вам Ново лето, што имате да вам је сретно. Што немате Бог ће дати, да вас увек срећа прати“.

Српска православна црква 1. јануара по јулијанском календару слави спомен у част Исуса Христа и Светог Василија, одакле и назив за јулијанску Нову годину – Василица.

На добробит и радост свих који славе. Посебно оних који о Малом Божићу почетак јулијанске године величају и празновањем Светог Василија – Крсног имена.

 

 

Извор: Србија јавља