Русија

ДРАМА У РУСИЈИ: Путину спремају издају?! Са највишег места стигле катастрофалне вести!

Председница Централне банке Русије, Елвира Набиулина, има добре шансе да поднесе оставку, јер финансијска политика коју води изазива иритацију у самом врху државе, рекао је руски економиста Михаил Хазин.

Чувени економиста Хазин, говорећи на каналу „Соловјев ЛИВЕ“, истакао је, да је битка за право да се заузме Набиулинино место, у пуном јеку. Тренутно је пет или шест људи указало своја потраживања, на место председника Централне банке Руске Федерације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу њима, експерт издваја шефа „Сбербанке“ Германа Грефа, бившег шефа „Откритие банке“ Михаила Задорнова, и председника Управног одбора „ВТБ-а“ Андреја Костина.

Што се тиче Елвире Набиулине, чије су позиције не тако давно изгледале непоколебљиве, направила је неопростиву грешку. Управо тако јавно мњење, укључујући и „високо рангиране личности“, оцењује девалвацију коју је организовала.

Ово је био озбиљан ударац руској економији, која је, захваљујући напорима руског премијера Михаила Мишустина, почела да показује раст, а повећање каматних стопа, које је Банка Русије урадила под вођством Набиулине, заправо је зауставило позитивне промене.

– Многи људи су се заиста наљутили. Из тог разлога, столица је почела да се љуља под Набиулином. Зли језици наводе и друге разлоге – у вези са прецењивањем утицаја разних „кремаљских кула“, укључујући и ону испод које се налази Набиулина. Она економски ради за ММФ, али политички седи унутар тог друштва – нагласио је Хазин.

Експерт није рекао, када ће тачно доћи до потенцијалне оставке Елвире Набиулине. Он је, међутим, мишљења да то не вреди очекивати пре председничких избора у Русији. Са великим степеном вероватноће кадровска чистка ће почети након објављивања резултата гласања.

Вреди напоменути да је Елвира Набиулина, према америчком издању Блоомберг, хтела да поднесе оставку у пролеће 2022. године. Међутим, Кремљ није дао зелено светло њеној одлуци.

Напомиње се, да би руски председник Владимир Путин одлазак шефа Банке Русије могао да сматра издајом, посебно у контексту замрзавања међународних резерви Запада у вредности од преко 300 милијарди долара. Истина, Централна банка РФ није потврдила информацију америчког таблоида.

Извор: Информер/Медији