Русија Свет

ПУТИН ЗАГРМЕО: Овакве речи о Србима нико није очекивао

Стално чујемо: морате, дужни сте, озбиљно вас упозоравамо… Ко сте ви уопште? С којим правом имате некога да упозоравате, јасно је поручио руски председник на пленарној седници међународног дискусионог клуба „Валдај“

Сведоци смо велике глобалне мултиполарне промене у свету, наш задатак је изградња новог света, изјавио је руски председник Владимир Путин на пленарној седници међународног дискусионог клуба „Валдај“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски председник је истакао да нико није хтео да слуша Русију, а да је ароганција Запада једноставно била ван сваке памети.

„Све ове године упозоравамо: овакав приступ не само да води у ћорсокак, већ је испуњен све већом претњом војног сукоба, али нас нису послушали. Просперитет Запада је у великој мери постигнут пљачком целе планете и бескрајном експанзијом. Русија није започела рат у Украјини, већ покушава да га оконча“, нагласио је.

Руски председник је навео да форум „Валдај“, који традиционално окупља политичаре, научнике, стручњаке и јавне личности из многих земаља света, још једном потврђује висок статус тражене интелектуалне платформе.

„‘Валдајске’ дискусије су увек одраз најважнијих процеса у светској политици 21. века“, истакао је.

Према његовим речима, глобални проблеми човечанства захтевају колективна решења, а себичност и уображеност ће довести до ћорсокака.

„Током протеклих 20 година у свету су се десиле озбиљне промене. Русија је способна да да огроман допринос новом светском поретку, али су неки погрешно схватили нашу спремност – као потчињавање“, нагласио је руски председник.

Упитан да прокоментарише стални притисак на Србију, руски председник је поручио да Срби нису народ које Запад може да сломи и потчини.

„Зашто су Срби циљ на западу, ја не разумем. Русија је почетком 1990. година била такође циљ, желели су да се распадне СССР. Србија је била на све спремна и све је хтела, али су били под притиском. И стално прете санкцијама. Много пута сам чуо да су слаба карика и да их треба притиснути. То је парадигма која је створена. Срби нису такав народ. Србија није таква култура. Уништити Србију је немогуће“, рекао је Владимир Путин.

Руски председник је поручио да Срби не могу бити сломљени и потчињени.

Бомбардовали су Београд, погодили амбасаду Кине, где је ту међународно право?

Путин је навео да се често могло чути од западних лидера да је систем УН застарео и да не одговара данашњим потребама, посебно у време југословенске кризе, када су, без санкција Савета безбедности УН, земље НАТО бомбардовале Београд.

„У нашој новијој историји често смо чули од западних лидера да је систем УН застарео, да не задовољава данашње потребе. Али када је то почело? У време југословенске кризе, САД и њени савезници почели су да бомбардују Београд, немилосрдно и неустрашиво, напали су чак и у амбасаду Кине у Београду“, казао је руски председник.

Он је додао да су западни лидери тада тврдили да су принципи УН застарели, зато што су хтели да делују без обзира на међународно право.

Према његовим речима, када је Русија почела да предузима неке акције, они су то назвали срамотом, рекавши да Русија крши међународно право и Повељу УН.

„Али, нажалост, увек је било покушаја да се међународно право прилагоди сопственим интересима. Да ли је ово добро или лоше? Ово је јако лоше. ЕУ и савремено међународне право је застарело и треба га укинути. Треба створити нешто ново“, поручио је Путин.

Руски председник се осврнуо и на жртве Донбаса, истакавши да је покренут рат против тог региона, а да мртву децу у Донбасу нико није бројао.

„Нико у другим земљама, посебно на Западу, није плакао за мртвима“, указао је.

Путин је подсетио да је Русија предлагала да уђе у НАТО, али су они одбили.

„Предлог Москве да уђе у НАТО су одбили. Западу, одређеном делу западне елите, увек је потребан непријатељ“, истакао је.

Како је навео, Русија се ангажовала на подршци становника Крима и Севастопоља, није их застрашивала етничким чишћењем у нацистичком духу, нити је покушавала да потчини Донбас бомбардовањем.

Руски председник се дотакао и руске Специјалне војне операције, напоменувши да она има за циљ окончање рата који Запад води већ десет година.

„Сви једнострани кораци Запада неизбежно ће наићи на узвратне акције. Русија је највећа земља на свету, не тражи нове земље, а украјинска криза није територијални сукоб“, напоменуо је.

САД намећу своју економску линију Европи, наставио је Путин, покушавајући да замене законе неким правилима, назвавши их „некаквим глупостима“.

„Стално чујемо: морате, дужни сте, озбиљно вас упозоравамо… Ко сте ви уопште? С којим правом имате некога да упозоравате?“, указао је руски председник.

Путин је додао да је појам цивилизације за Русију вишеструка појава, да нико од њих није гори ни бољи од других, сви су једнаки, напоменувши да је Русија увек извлачила поуке из историје за будућност, јачајући национално јединство и интегритет.

Извор: Курир.рс/РТ

Ознаке