Свет

ПУТИНУ ПРЕТЕ ПОБУНОМ ОДРЕДИ „ОЛУЈА З“! Од њих се Украјинцима леди крв у жилама, сада откривају: Застрашујуће је!

Група руских бораца који су послати у најопаснија подручја линије фронта одбили су да се боре за председника Владимира Путина због шокантног начина на који се третирају.

Такозвани одреди Олуја-З су јединице бачене заједно на фронт са осуђеницима из руских затвора и регуларним војницима који су ефективно кажњени деградирањем због “пијанства” или “дроге”. Према петорици бораца и осморици других који су блиско сарађивали са њима, њихов задатак је једноставан – они су људи распоређени у најопасније ратне зоне. А њихова судбина је скоро неизбежна, пише “Метро”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Борци Олује, они су само месо – рекао је један регуларни војник из јединице 40318 који је послат у источни украјински град Бахмут (Артјомовск по руском) у мају и јуну.

Он је рекао да није послушао наређење команданта да остави за собом групу од шест-седам рањених бораца Олује-З како би им пружио медицинску помоћ на бојном пољу. Зашто је командант то наредио, није му познато, али тврди да је то типично третирање бораца Олује као да су мање вредни од регуларних трупа. Војник је рекао да саосећа са њиховом муком.

– Ако команданти ухвате неког са мирисом алкохола у даху, одмах их шаљу у одред Олуја – рекао је он.

Бруталан третман довео је до револта међу једном четом бораца Олује-З, који су закључили да им је тога доста. Пре три месеца је од одреда од око 150 људи у саставу јединице 22179 остало свега око 20 још живих. Само је шачица доживела да исприча своју причу а ти људи били доказ тога и 28. јуна су снимили видео у којем објашњавају зашто одбијају да наставе да се боре.

– Након бруталних борби, свега што смо видели, ово су момци који су преостали. На линији фронта, где смо ми били, нисмо добили испоруке муниције. Нисмо добили воде ни хране. Рањеници се нису одводили, мртви и даље труну. Дата су нам застрашујућа наређења која нису вредна да се изврше. Сада долазе код нас и кажу: “Момци, треба да идемо на фронт”. Поново у кланицу у којој смо већ били. А из тога се никада нећемо вратити – рекао је један војник.

– Ми одбијамо да наставимо да извршавамо борбене мисије – додао је он.

Мрачна реалност

Многе од бораца умешаних у револт претукли су за казну руски полицајци, како тврде двојица рођака.

Путин је поменуо осуђенике који се боре у регуларној армији у петак на састанку са малом групом редовних руских војника који се преносио на телевизији. Рекао је да је свестан да су два њихова саборца, бивши затвореници, убијени у борби.

– Дали су своје животе за домовину и потпуно се ослободили кривице – рекао је Путин, додајући да ће породицама осуђеника бити пружена помоћ, без изношења више детаља.

Али, мрачна реалност онога са чиме се ови људи суочавају на терену је брутална, а најмање је још пет тимова Олуја-З идентификовано да се борило да одбију украјинску контраофанзиву на истоку и југу. Тројица од петорице бораца Олује-З и рођаци тројице других описали су сукобе у којима је уништен велики део њихових одреда.

Један борац, који је регрутован из затвора у којем је био због крађе, рекао је да су сви сем 15 од 120 људи из његове јединице у саставу 237. пука погинули или рањени у борбама код Бахмута у јуну.

Ко је у јединици Олуја-З?

Јединице Олуја-З су под директном командом руског Министарства одбране и састоје се од осуђеника који се добровољно пријављују да се боре у замену за помиловање, као и регуларних војника који су кажњени због дисциплинских прекршаја. Сматрају се кориснима јер могу да се распореде као потрошна пешадија, према организацији Конфликт интелиџенс тим која прати рат.

– Борци Олује се само шаљу у најопасније делове фронта, за одбрану и напад – рекла је група.

Док руско Министарство одбране никад није признало стварање јединица Олуја-З, први извештаји о њиховом постојању појавили су се у априлу, кад је Институт за проучавање рата (ИСW) изнео наводно процурели руски војни извештај о формирању одреда. Руски државни медији су известили да одреди Олуја-З постоје, да су учествовали у интензивним борбама и да су неки од њихових припадника примили медаље за храброст. Али, није откривено када су формирани ти одреди нити губици које трпе.

Колико им плаћају

Артјом Шчикин (29) из централног руског региона Мордовија, служио је двогодишњу казну због пљачке изречену у децембру 2021, кад су представници Министарства одбране за регрутацију дошли у његов затвор да питају затворенике да ли желе да иду да се боре у Украјини, наводи “Метро” позивајући се на судске податке и двојицу Шчикинових рођака.

Иако је требао да буде пуштен у децембру ове године, он је потписао јер је желео чист кривични досије како би зарадио новац за реновирање породичне куће, рекли су његови рођаци.

Тројица бораца Олује-З рекли су да им је понуђено око 200.000 рубљи (око 2.000 евра) месечно, али да им је у просеку исплаћена половина те суме. До маја је Шчикин распоређен у Запорошку област, где украјинске снаге покушавају да пробију руску одбрану. Рођаци су се с њим последњи пут чули 18. јуна. Рекли су да се неколико дана касније положај његове јединице нашао на мети украјинске ватре и да су три његова саборца која су била у истом рову страдала. Једном је откинута шака док је сам Шчикин нестао, а његово тело никад није нађено.

Кад су упитали Министарство одбране за његову судбину, како су рекли, или нису добијали коначан одговор или га нису добијали уопште.

– Били су из јединице Олуја. За њих нико неће да јури – рекао је један рођак.

„Сада је боље“

Откако су се побунили, два борца су рекла својим рођацима да су се услови побољшали, али да не знају кад ће им бити дозвољено да напусте војску. Према руском закону о војној дисциплине, војник може да буде пребачен у казнену јединицу само ако га осуди војни суд.

Нико од људи који су рекли да су војници послати у одреде Олуја-З није рекао да су ти борци учествовали у судском саслушању. Прошле недеље је војник из јединице 40318 рекао да није било судских саслушања повезаних са таквим трансферима.

Женевска конвенција не покрива војнике које је казнила њихова сопствена страна. Сви који су разговарали о одредима Олуја-З су тражили анонимност због страха од одмазде у Русији, наводи “Метро”. Више Руса је контактирано ради коментара, али су одбили. Кремљ је пребацио питања на Министарство одбране које није одговорило, додаје лист.

Руски званичници нису јавно коментарисали инцидент у вези одреда Олуја-З који је одбио да се даље бори. Украјинска влада је рекла да такође ослобађа неке осуђенике ако пристану да се боре у рату.

Прошле недеље је објављено да је Путин регрутовао још 130.000 регрута од којих су неки стари свега 18 година. Они су добили изричита уверавања да их се неће слати у ратну зону. Али, како указује “Метро”, таква обећања су се у прошлости показала празнима.

Извор: Блиц