Издвајамо Србија

ТАЧИ НАСТАВЉА ДА ПРОВОЦИРА: Газиводе, Северна Митровица и Трепча ће бити део Републике Косова

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, први пут се данас у Приштини изјаснио о наметнутим стопостотно увеђаним владиним таксама на производе из Србије и БиХ, истакавши да је та мера већ угрозила односе Косова са САД и ЕУ, јавио је АП.

Тачи зато сматра, пренела је агенција, да Косово не би требало да прави препреке и ствара потешкоће у дијалогу.

„Требало би да нудимо позитивне аргументе. Не би требало да дозволимо да Србија добије непотребне заслуге у дијалогу“, рекао је Тачи.

Потврдио је да је приштинском тиму за дијалог предао документацију о досадашњим разговорима у оквиру тог процеса.

Након састанка са тим тимом, Тачи је на конференцији за новинаре рекао, да је документацију предао да би им помогао да испуне обавезу према косовском парламенту.

Према његовим речима, документација обухвата „припрему за коначну фазу дијалога, ставове косовске стране на састанцима који су одржавани у Бриселу, са документима, сугестијама и препорукама његовог кабинета“, преноси Танјуг.

Потврдио је да ће заједно са тимом радити на реализацији свих предвиђених тема међу којима је, и тема о несталима, расељенма, културног наслеђа, питања имовине, питања права мањинских заједниц и повраћај археолошких аретефаката.

„Постизање легално обавезујућег свеобухватног споразума којим ће се гарантовати учлањење Косова у УН, као и да Србија призна Косово, што значи да између нас више неће бити рата“, навео је Тачи и додао да ће то бити циљ приштинског тима за дијалог.

Тачи, каже, да верује да је то, као је рекао, уз велике потешкоће ипак могуће.

Поновио је раније изнету идеју да ће, у складу са финалним споразумом Београда и Приштине, три општине југа централне Србије, Прешево, Бујановац и Медвеђа, постати део Косова, пренео је Ора њуз.

„Чак и Газиводе, Северна Митровица и Трепча ће бити део Републике Косова“, тврди Тачи.

Ако ме позову, идем у Хаг

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи изјавио је да ће позитивно одговорити уколико добије позив Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК, јавља АП.

„Ако буде икаквог позива у било којем тренутку одговорићу уз пуну транспарентност“, рекао је Тачи, преноси Танјуг.

Он је позвао и друге да учине то исто.

Прошле недеље је суд у Хагу почео саслушања бивших припадника ОВК.

У Хагу су до сада саслушана двојица бивших команданата ОВК, Рустем Мустафа Реми и Сами Љуштаку. Они су испитани због навода из извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија у вези са злочинима високих припадника ОВК.

 

 

Извор: Тањуг

loading...
Loading...