Србија

УХАПШЕН МИЛАН РАДОИЧИЋ

Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције извршили су претрес стана и других просторија код лица Милана Радоичића, коме је одређено полицијско задржавање до 48 часова, наводи се у саопштењу МУП-а.

Додаје се да је претрес обављен данас, као и да је „исти је уз кривичну пријаву приведен у Више јавно тужилаштво у Београду“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сада већ бивши потпредседник Српске листе је у суботу, 30. септембра, већ био у полицији где се, како је саопштено, одазвао позиву државних органа Републике Србије.

– У пратњи свог адвоката, приступио је у просторије Министарства унутрашњих послова, како би у својству грађанина дао изјаву на околности трагичног догађаја у месту Бањска, рано ујутру у недељу, 24. септембра 2023. године – наведено је у саопштењу МУП од пре три дана.

„Лично сам обавио све припреме“

Дан пре информативног разговора, Горан Петронијевић, адвокат Милана Радоичића одржао је конференцију за медије где је, између осталог, прочитао његово писмо јавности.

Радоичић је у њему, између осталог, рекао да је „заједно са мојим сународницима са Косова и Метохије 24. септембра дошао на север Косова и Метохије, у пределу Бањске, а разлог нашег доласка био је да охрабримо наш народ у пружању отпора терору режима Аљбина Куртија, и да створимо услове за остварење сна о слободи“.

– Лично сам обавио све припреме за одбрану од окупатора, а овај чин није имао никакве везе са мојим политичким ангажманом. Нисам о овоме обавестио никога јер смо већ дуже време имали различите ставове по питању отпора Куртијевом режиму – рекао је Радоичић у изјави.

Појаснио је и да „смо зато смо били приморани да покушамо да зауставимо прогањање српског народа и да заштитимо животе наших породица и наших суграђана“.

– До страдања полицајца је дошло случајно, након чега је почео жесток окршај са обе стране у коме су погинула наша тројица другова, хероја који су свој живот дали за слободу и очување Косова и Метохије – навео је тада, и додао да „нека буде свима јасно да нисмо никакви терористи, већ борци за слободу сопственог народа“.

Бурна ноћ у Бањској

Сукоб између групе Срба на чијем челу је био Радоичић, и косовске полиције, десио се 24. септембра током ноћи (субота на недељу).

Тада је погинуо један косовски полицајац и тројица Срба, а једна број њих је и ухапшен.

Тројица Срба који су тада погинули, сахрањени су у недељу.

Извор: Блиц

Ознаке