Издвајамо Србија

АМЕРИ ТРАЖЕ ВИБЕР ДАДИЉЕ У СРБИЈИ: Сатница 600 РСД, ради се од куће а ОВО СУ УСЛОВИ…

Чак 1.371 особа из Србије јавила се на оглас фирме „ГНСС софтвер“ из САД за посао бебиситерке преко Вајбера. Ради се из Србије, и то тако што се за 600 динара по сату путем камере надгледају деца из Америке која су сама у кући док су им родитељи одсутни

Посао вајбер-дадиље, који у нашој земљи нуди америчка фирма „ГНСС софтвер“, тренутно је најтраженије занимање у Србији! За само 15 дана чак 1.371 заинтересована особа јавила се на оглас ове компаније, који је објављен на специјализованом сајту „Инфостуд“!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сат времена обављања посла „вајбер-дадиље“ плаћа се 600 динара, а задатак је да се преко камере инсталиране на Вајбер из Србије надгледају деца коју су родитељи оставили саму у кући, негде у Америци, 10.000 километара далеко од наше земље.

Два услова

За овај одлично плаћени посао кандидати морају да испуне два основна услова – да имају инсталиран Вајбер на телефону и да знају енглески језик.

– Ради се од куће у Србији. На сопственом телефону, потребно је имати само инсталиран Вајбер и стабилну интернет конекцију, а камера омогућава да се деца надгледају док су родитељи одсутни. Услов је свакако знање енглеског језика. Пријаве се врше искључиво преко Вајбера – стајало је у огласу.

После пријава следи тестирање

Након што се 1.371 кандидат пријавио за овај посао, представници фирме „ГНСС софтвер“ ће позвати на разговор оне који испуњавају основне услове. Затим ће сузити избор и понудити посао најбољим кандидатима. Екипа Информера јуче је покушала да ступи у контакт са представништвом америчке фирме регистроване у Београду. Међутим, до закључења овог броја нико се није јављао на телефоне компаније чије је седиште на Новом Београду.

Милош Турински са „Инфостуда“, сајта који је објавио оглас, каже за Информер да је новац који Американци нуде далеко већи од плата бебиситерки у Србији.

– Америчка фирма „ГНСС софтвер“, која има представништво и у Београду, послала је оглас за посао, за такозвану вајбер-дадиљу. Цена радног сата од 600 динара три пута је већа него сатница „обичних“ бебиситерки у Србији. Оно што је послодавац у овом случају захтевао јесте да дадиља само надгледа, односно врши надзор над старијом децом, која вероватно иду у школу, и да уколико дође до неких проблема или непредвиђених ситуација одмах позове родитеље, комшију или неког другог. Претпоставља се да није пуно радно време у питању, већ неколико сати, када после школе деца чекају родитеље, или уколико маме и тате имају неки вечерњи излазак – објашњава Милош Турински и додаје да се на овај веома занимљив оглас јавило много више жена него мушкараца.

– За 15 дана, колико је стајао оглас, пријавио се чак 1.371 кандидат. Међу пријављенима је било 63 одсто жена и 37 одсто мушкараца. Иако смо у први мах мислили да ће се јављати млади, на овај оглас су се углавном пријављивали људи са средњом стручном спремом и са око десет година радног искуства. Већина је већ имала сталан посао, а овај су хтели да прихвате као хонорарни, јер се, због временске разлике у Америци, не поклапа са радним временом у Србији, па се активности обављају углавном ноћу – истиче Турински.

Како се постаје „вајбер-дадиља“

Услови за посао

* инсталиран Вајбер на телефону
* стабилна интернет веза
* одлично знање енглеског језика

Начин рада

* из Србије се надгледају деца у њиховим домовима у САД
* са њима се не остварује никакав вербални контакт
* задатак је да се у случају неке опасности по дете одмах контактирају родитељи путем телефона
* посао се углавном ради када је у Србији ноћ, због временске разлике са САД

Чудно, али уносно

Психолог Александра Јанковић каже да јој је овакав начин чувања детета у најмању руку чудан.

– Не видим како дете може да се чува преко Вајбера, како то уопште изгледа и шта се дешава ако дође до неке опасне ситуације. То ми помало делује бесмислено, али разумем људе који су се пријавили, јер је сатница заиста пристојна, а уз то, по свему судећи, ради се о озбиљној понуди, а не о некој превари. Бројка од 1.371 пријављеног кандидата јасно говори да у Србији има много оних који су спремни да за добар новац раде релативно добро плаћене послове – каже Јанковићева.

Све легално, нема преваре

На питање да ли постоји могућност да је у питању нека превара, Милош Турински одговара:

– Да би неко поставио оглас на овом порталу мора бити потпуно легалан, што значи да је регистрован у Агенцији за привредне регистре, да нема блокиран рачун у Народној банци Србије и дискриминаторске садржаје. За сада нисмо имали никакве примедбе нити пријаве, а о томе доста водимо рачуна. Тренутно је у питању селекција кандидата који су се пријавили и коју врши послодавац, па ће се на крају знати колико је „вајбер-дадиља“ добило посао – истиче наш саговорник.

 

 

Извор: Ј. М. / Б. С. / Информер