Русија

Ситуација је драматична! У Русији настао хаос: „Напали су нас из Америке и Немачке“

Москва — У Русији данас почињу тродневни парламентарни и регионални избори.

Руске власти саопштиле су данас да су забележиле хакерски напад на систем за онлајн гласање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према наводима надлежних, напади су дошли са ИП адреса у Сједињем Америчким Државама, Немачкој и Украјини.

Избори за 450 посланика Думе одржавају се од 17. до 19. септембра.

Посланици се бирају на петогодишњи мандат по мешовитом изборном систему: 225 посланика бира се са страначких листа и још 225 из једномандатних изборних јединица у једном кругу.

Поред тога, девет руских региона бираће гувернере, 39 региона – законодавна тела, а бирачи у 11 градова бираће нови састав градских скупштина.

На изборима учествује 14 странака.

Процењује се да ће однос снага у Државној Думи након избора вероватно остати непромењен.

Очекује се да ће „Јединствена Русија“ председника Владимира Путина остати најјача снага, док ће остале странке које су до сада биле заступљене у Думи – комунисти, десничарска популистицка ЛДПР и левичарска националистичка „Праведна Русија – за истину“, такодје, поново ући у Думу.

Ипак, могло би доћи до великих промена у власти.

Док су према анкетама, комунисти на око 20 одсто подршке, владајућа партија Владимира Путина бори се са историјски ниским резултатом. Чак је и државни истраживачки институт ВЗИОМ уочио да је „Јединствена Русија“ у једном тренутку склизнула испод 30 одсто подршке.

Ипак, непосредно уочи избора, њен коначни резултат процењен је на око 42 процента, али и то би био пад за више од 10 процената у односу на 2016. годину.

„Јединствена Русија“ је на незадовољство бирача одговорила новим руководством. Та странка по први пут не наступа са партијским лидером и бившим премијером Дмитријем Медведевим, већ са популарним министром одбране Сергејем Шојгуом.

Министар спољних послова Сергеј Лавров, такође, би требало да привуче гласаче.

Владајућа партија очекује и додатне гласове од око 600.000 градјана на истоку Украјине у самопроглашеним проруским републикама који су добили руске пасоше и дозвољено им је да гласају у суседним областима Русије, као и путем интернета.

Неколико недеља пре избора, било је и једнократних исплата за пензионере и такозване „силовике“, што је у Русији израз за оне који раде у војсци, полицији и службама безбедности.

Западни медији преносе да је суд у Москви забранио интернет-претраживацима, америчком Гуглу и руском Јандексу, да у резултатима претраге повежу израз „Паметно гласање“, пројекат опозиционог политичара Алексеја Наваљног који је у затвору.

Наваљни је последњих година успео да забележи успехе с акцијом „Паметно гласање“, на пример 2019, на изборима за парламент града Москве: опозициони кандидати освојили су тада готово половину директних места, а кандидат „Јединствене Русије“ изгубио је од једног комунисте.

Москва је, са своје стране, саопштила да поседује необориве доказе за уплитање САД у припреме и одржавање избора за Државну думу.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је Вашингтон да се не меша у унутрашње послове Русије.

По први пут од 1993. у Русији неће бити посматрача из Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Због пандемије короне, Русија је желела да позове само 60 посматрача, а ОЕБС је намеравао да пошаље 500 и на крају се одлучио против мисије.

У највећој земљи на свету из Европе ће изборе пратити само представници Парламентарне скупштине Савета Европе, укупно пет особа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг