Свет

НОВИ НАПАД: Најмање 12 мртвих, међу њима и деца

КИНШАСА – Најмање 12 људи, укључујући децу, погинуло је у две експлозије бомби које су погодиле два кампа за расељена лица у источној Демократској Републици Конго (ДРЦ), саопштили су владини званичници, Уједињене нације и група за помоћ. Експлозије су у петак погодиле кампове у Лак Верту и Мугунги, у близини града Гома, главног града провинције Северни Киву, наводи се у саопштењу УН.

Напади, у којима је повређено најмање 20 људи, представљају „флагрантно кршење људских права и међународног хуманитарног права и могу представљати ратни злочин”, наводи се у саопштењу. Војска Конга и Сједињене Америчке Државе оптужиле су војску у суседној Руанди и побуњеничку групу М23 да стоје иза напада у покушају да контролише руднике и минералне ресурсе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Група је негирала било какву улогу у нападима, преноси Ал џазира. Портпарол војске ДРЦ рекао је да су напади одмазда за раније нападе Конга на положаје руандске војске у којима је уништено оружје и муниција.

Интензивирање борби у источном Конгу приморало је стотине хиљада цивила да побегну из суседних градова ка Гоми, која се налази између језера Киву и границе са Руандом и у великој мери је одсечена од унутрашњости земље.

Међународна добротворна организација „ Save The Children” саопштила је да су у једном од кампова гранате пале у близини прометне пијаце, при чему је повређено на десетине људи, углавном жена и деце, док је коначан број погинулих остао непознат.

Председник Конга Феликс Чисекеди, који се у тренутку напада налазио у Европи, одлучио је да се врати кући у петак након бомбашких напада, наводи се у саопштењу његове канцеларије.

Чисекеди више пута подвукао да Руанда дестабилизује ДРЦ подржавајући побуњенике М23. Бомбашки напади су уследили након што је милитантна група заузела стратешки рударски град Рубаја ове недеље. У граду се налазе налазишта тантала, који се добија из колтана, кључне компоненте у производњи паметних телефона.

Осуђујући напад, портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер рекао је да је „од суштинског значаја да све државе поштују суверенитет и територијални интегритет других држава”.

Француски председник Емануел Макрон истакао је да Руанда мора да прекине своју подршку М23, током заједничке конференције за новинаре са Чисекедијем у Паризу ове недеље.

Око шест милиона људи је убијено од избијања насиља 1996. године, а седам милиона је расељено, од којих многи немају приступ помоћи, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг