Издвајамо Свет

БОНДАРЕВ ЗАЛЕДИО КОМШИЈЕ – ХТЕЛИ СТЕ У НАТО, ОВО СУ ПОСЛЕДИЦЕ: Русија размешта бомбардере Ту-22М3 на Крим, као одговор на…

Распоређивање руских бомбардера далеког домета Ту-22М3 на авио-бази на Криму представља одговор на размештање америчког противракетног система у Румунији, будући да је тиме драстично измењен баланс снага у региону, изјавио је шеф одбрамбеног комитета Савета федерације Русије Виктор Бондарев

– Размештање америчког противракетног система у Румунији представља озбиљан изазов због којег је руско Министарство одбране донело одлуку да на Криму размести бомбардере Ту-22М3, који су у стању да носе ракете – појаснио је.

Бондарев је такође навео и да је од тренутка повратка Крима у састав Руске Федерације драстично измењена ситуација са војним присуством на полуострву.

– Тамо се сада налази јака групација руске војске, која се константно појачава. Тренутно су размештени ракетни системи С-300, С-400, Бук-М2, Панцир-С1, као и Искандер и то у две модификације. Поред тога, тамо су и обалски ракетни системи Бал и Бастион, који су опремљени најсавременијим хиперсоничним ракетама. Размештене су и подморнице Новосибирск и Ростов-на-Дону – прецизирао је он.

Према речима Бондарева, такав распоред снага не даје ни најмању могућност потенцијалном противнику да помисли да нападне на Русију из тог правца.

– Црноморска флота је данас озбиљан заштитник југозападне Русије – оценио је.

Бондарев је такође рекао и да се паралелно са изградњом нове инфраструктуре руских снага на Криму повећава и борбена готовост саме војске која је размештена на том полуострву.

– Да није дошло до оперативног повратка Крима и Севастопоља у састав Руске Федерације, те територије би завршиле под протекторатом Америке. САД би муњевитом брзином разместиле тамо своје борбене комплексе – указао је.

Бондарев је навео и да у случају да Крим није био враћен у састав Руске Федерације, Америка би у случају рата могла да минира дно Босфора и тиме спречи излазак руске морнарице, како би извршавала борбене задатке.

– Данас је то искључено. Комплекси Искандер контролишу целокупну обалу Црног мора, укључујући и Босфор. Ниједан противник више није у стању да блокира руску флоту – закључио је.

 

Извор:rs.sputniknews.com