Издвајамо Србија

КАЗНА ЗА ВОЖЊУ СА ЦИГАРЕТОМ 3.000 ДИНАРА?! Информација УЗНЕМИРИЛА бројне грађане, а онда је откривено шта је стварно истина!

Вест која се појавила у медијима, да возач који пуши током вожње може да буде кажњен, узнемирила је многе. Међутим, према наводима стручњака, ова информација није тачна

За многе пушаче цигарета за воланом пружа највећи ужитак. Сазнање да би због тога, наводно, могли да плате казну од 3.000 динара, ужаснуло их је. Међутим, могу да одахну, јер пушење није стављено у забрану, како каже професор Саобраћајног факултета, Милан Вујанић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сматра се да возач може да пуши и да не скреће поглед са управљања – објаснио је саговорник.

Он је додао да ова радња свакако није безбедна и то због неколико разлога.

– На првом месту може да се деси да возачу испадне цигарета. Он би инстинктиво посегао за њом и може да се деси да испусти волан, да спусти поглед и да скрене са пута. Чак и да то уради „само на секунд“ може да се догоди трагедија јер у том тренутку није гледао на пут – објашњава Вујанић.

Возач може да угрози себе и друге и приликом паљења цигарете, додаје професор Саобраћајног факултета.

Напомиње да се током 2009. године разматрало да се пушење током вожње забрани, међутим то није било изводљиво јер је постојао проблем како би се то контролисало.

Према Закону о безбедности саобраћаја сваки учесник у њему је дужан да се понаша тако да никог не омета, угрожава или повреди, као и да предузме све мере ради избегавања или отклањања опасних ситуација које изазове неко други. Такође, возач не сме да предузима радње које ометају његову пажњу при управљању возилом.

Према речима професора Саобраћајног факултета, Милана Вујанића пушење није радња која омета возача, јер све време може да гледа на пут.

 

Извор: Телеграф/Информер