Издвајамо Свет

НЕБЕНЗЈА ЗАГРМЕО: САД и Британија опљачкали Венецуелу за 354 милијарди долара, а нуде хуманитарну помоћ од 20 милиона

Америчке санкције стегле су гркљан венецуеланској економији и председник Николас Мадуро, у условима ограничених могућности производње и продаје нафте, тражи нове могућности за прибављање свежег новца, пре свега девиза. И чини се како их је нашао кроз појачан извоз злата.

Тако агенција Ројтерс, позивајући се на изворе у тамошњој влади, наводи како је Мадуро прошле недеље из земље извезао 8 тона злата. Злато је превезено специјалним владиним транспортом, а у време спровођења те операције директор Централне банке био је у иностранству. Такође нема информација о томе где је то злато тачно превезено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Опзициони заступници из венецуеланског парламента оптужују владу како злато планира да продаје незаконито, а Централна банка земље те оптужбе није коментарисала.

Подсећамо: крајем јануара ове године опозиција је оптужила владу за настојање извоза 20 тона злата у Русију. Кремљ је изјавио како му је таква информација непозната. Касније је Ројтерс објавио како влада у Каракасу злато намерава да прода УАЕ у количини од 15 тона, од чега су 3 тоне биле продате 26. јануара.

Компанија Ноор Цапитал из УАЕ је 2. фебруара саопштила како је од венецуеланске Централне банке купила 3 тоне злата.

И агенција Блоомберг наводи како је влада у Каракасу имала у плану да прода још 20 тона злата, али је то одложено због велике пажње јавности.

Према проценама аналитичара, у државној Централној банци остале су још 132 тоне злата, што је минимум у задњих 75 година. Оне су се почеле да се смањују још од 2013.г. и почетка велике економске кризе у Венецуели, која се поклопила с доласком на власт Николаса Мадура. Међутим, треба рећи како и британска Банк оф Енгланд под различитим политичким притисцима већ дуже време одбија да Венецуели врати њено, тамо сачувано злато.

„САД и Велика Британија опљачкале су Венецуелу“

Уз вест Ројтерса о продаји венецуеланског злата изврсно се уклапају и речи које је јуче изјавио руски представник у Савету безбедности УН-а Василиј Небензје. „Вашингтон и Лондон су у последње време опљачкали венецуелански народ за укупно 30 милијарди долара у нафтној и банковној имовини. Дајте, назовимо ствари својим именом: пред нашим очима грубо се пљачка суверена држава, желећи да се доведе до беде, како би се у оквиру, међународним правом непризнате концепције хуманитарне интервенције,… сменио неугодни режим“, рекао је водећи руски дипломат у УН-у.

Подсетио је и на чињеницу како су САД још 2013. г. против Венецуеле увеле санкције, које су у многоме и придонеле садашњем стању у тој земљи јер су Венецуелу коштале 354 милијарде долара, а о чему данас нико не говори. То је повезао са, како је рекао, лицемерјем, да управо сада Сједињене Државе Венецуеланцима нуде хуманитарну помоћ својим камионима у вредности од 20 милиона долара, како би им помогле у катастрофалном економском стању у ком се њихова земља нашла.

Очигледно је како свака медаља има две стране, па тако и ова венецуеланска, и да нико у трагедији коју проживљава тамошњи народ није недужан и нема право оном другом да држи лекције.

 

Извор: geopolitika.news