Издвајамо Србија

ВЕСТ ДАНА: Фолксваген отвара фабрику у Крагујевцу уместо Фијата

Немачка компанија Фолксваген, планира да у Источној Европи изгради фабрику за производњу више аутомобилских модела.

Иако Управни одбор те комапније још није донео коначну одлуку, српски медији увелико пишу да ће се фабрика градити у Шумадији.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У трци да доведу једног од највећих аутомобилских гиганата су и друге земље источне Европе, а Бугарска се помиње као највећи противкандидат Србији. Колике су шансе да Фоклсваген отвори свој погон у нашој земљи, истражује Прва ТВ.

После објављивања ове информације у српским медијима, отворило се низ питања:

Имамо ли ми довољно стручних кадрова за рад у једној таквој фабрици? Да ли је то највећа и најважнија инвестиција о којој председник Вучић говори последњих дана? Нудимо ли боље услове од Бугара и колико би та инвестиција значила за домаћу привреду.

Говори се о 300.000 аутомобила годишње, а инвестиција је “тешка” 1,4 милијарде евра. У ком граду би се отворила фабрика за 5.000 радника?

Незванично, немачки гигант би отворио нову фабрику у Шумадији. Међутим, још увек се не тачно место где ће се фабрика градити. Спекулише се да би Фолксваген преузети Фијатова постројења у Крагујевцу. Производња у прва два месеца је смањена. Све мања потражња на европском тржишту за Фиат 500Л, а за прва два месеца произведено је 7.000 аутомобила, што је трећина од уобичајене двомесечне производње. Прошле недеље је прекинута производња и биће настављена 5. марта. Даља судбина је неизвесна.

Улазак Фолксвагена би био изводљив јер не би морали да граде потпуно нова постројења. Евентуално реновирање и доградња додатних потребних погона.

 

Извор: Прва/Б92