Здравље Издвајамо

ВИРУС ГОРИ ОД ЕБОЛЕ СЕ ШИРИ СРБИЈОМ: Кад наступи зараза, не постоји конкретан начин да се болест лечи!

Pixabay.com

Вирус може да се пренесе чак и два сата након што заражена особа напусти просторију.

Број глобалних случајева малих богиња повећао се до алармантног нивоа, а ситуација је најкритичнија у десет земаља, које чине 74 одсто укупног повећања, а међу њима је и Србија, упозорио је Уницеф.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Глобално гледајући, 98 земаља је известило о повећаном броју случајева малих богиња у 2018. години у односу на 2017, што представља опадање напретка у борби против ове болести.

Епидемија је указала на знатан број одраслих особа које нису вакцинисане или су непотпуно вакцинисане, као и да има доста деце млађе од пет година која нису вакцинисана због оклевања родитеља узрокованог гласинама о квалитету и безбедности ММР вакцине и наводној повезаности са аутизмом.

– Скоро сви случајеви се могу спречити, а ипак деца подлежу зарази чак и у местима где једноставно нема никаквог оправдања да се то деси – рекла је Хенријета Х. Форе, извршна директорка Уницефа.

Од почетка епидемије у Србији октобра 2017, Министарство здравља је активирало повећан надзор и превентивне мере, што је довело до смањења броја новоинфицираних. У фебруару ове године забележен је само један случај малих богиња и очекује се да ће се епидемија зауставити за неколико месеци, наводи се у саопштењу Уницефа.

По броју оболелих предњаче Украјина, Филипини и Бразил, а Србија је, као што рекосмо, у самом врху. Упозоравајући податак је да, рецимо, баш у Бразилу није било забележених случајева малих богиња у 2017. године, баш као ни у Молдавији, Црној Гори или Колумбији, у којима су регистроване 2018. У САД забележен је 791 случај, што је шестоструко повећање у односу на 2017. Ови случајеви се нису појавили преко ноћи, указује Форе и упозорава да ће недостатак акције данас имати катастрофалне последице за децу сутрашњице.

Епидемиолог Радмило Петровић истиче да је повећање броја оболелих од малих богиња последица кампање антивакциналног лобија.

– Више пута је научно доказано да вакцина ММР нема негативно дејство и није узрок појаве тих болести. Некоме је у интересу да шири тај антивакцинални програм да би ваљда што више људи оболело и да би се што више лекова трошило – каже Петровић и додаје да ни они који су као деца прележали мале богиње немају доживотни имунитет.

Опасније од еболе

Мале богиње су високозаразне, више него ебола, туберкулоза или грип. Вирус може да се пренесе чак и два сата након што заражена особа напусти просторију. Преноси се кроз ваздух и инфицира респираторни тракт, што може да доведе до смрти потхрањене деце или беба које су превише мале да би добиле вакцину. Када наступи зараза, не постоји конкретан начин да се болест лечи, те је вакцинација једини начин да се спасу животи деце.

 

Извор: Курир/Ало