Русија

УДАРНО! Напад на Москву и аеродром Внуково

Москва — Московски аеродром Внуково јутрос је увео ограничења за полетање и слетање авиона од 5 сати јутрос. Нападнут је дроновима, тврде руски медији.

„Из техничких разлога који не зависе од аеродрома, Внуково је од 05:10 увело ограничења за слетање/полетање авиона“, наведено је у саопштењу аеродрома. Додаје се да је шест летова преусмерено на алтернативне аеродроме, преносе РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Остали аеродроми у Москви раде нормално, нагласила је Федерална агенција.

Није познато да ли су ограничења на Внукову у вези са саопштењем градоначелника Москве Сергеја Собјанина, који је навео да су руске снаге одбиле данашњи покушај напада украјинских дронова на Нову Москву и Подмосковље.

Собјанин је на Телеграму написао да нема жртава ни повређених.

„Данас је изведен још један покушај напада украјинских дронови на Нову Москву и Московску област. За сада су снаге ПВО одбиле све нападе, све откривене беспилотне летелице су елиминисане“, навео је Собјанин.

Руске службе са ванредне ситуације саопштиле су раније јутрос да су две беспилотне летелице онеспособљене у Новој Москви, московском административном округу, а још једна у Калушкој области, југозападно од руске престонице.

Потом су РИА Новости известиле да је руски систем ПВО оборио још два дрона у Новој Москви.

Неколико сати након тога стигло је обавештење да је авиосабраћај на аеродрому поново успостављен.

„Ово је акт тероризма“

Портпаролка Министартва спољних послова Русије Марија Захарова оценила је да покушај Кијева да нападне област у Москви у којој се налазе објекти цивилне инфраструктуре, укључујуци и међународни аеродром, представља још један акт тероризма.

„С обзиром на то да Зеленски врши ове терористичке нападе оружјем које испоручује Запад или које је купљено из западних фондова, ово је међународни тероризам“, написала је Захарова на Телеграму.

Према њеном мишљењу, међународна заједница мора да схвати да Сједињене Државе, Британија, Француска, сталне чланице Савета безбедности УН, како је навела, „финансирају терористички режим“.

Огласило се и министарство одбране

Министарство одбране Русије саопштило је да је руска противваздушна одбрана јуторс спречила покушај Украјине да са пет дронова изведе напад на објекте у Москви и Московској области.

И Министарство је покушај напада оценило као терористички.

Извор: Танјуг