Русија

ШОКАНТНА ТВРДЊА ЧОВЕКА КОЈИ ЈЕ ПРЕДВИДЕО РАТ У УКРАЈИНИ: Ево ко стоји иза Пригожинове побуне против Путина!

Др. Јури Фелштински, познати историчар, аутор и експерт за Русију за Скај њуз је рекао како сматра да је руски председник Владимир Путин и даље на власти јер му то дозвољава Савезна безбедносна служба Руске Федерације (ФСБ).

Он сматра да ФСБ заправо стоји иза покушаја побуне Вагнероваца, а Јевгениј Пригожин ужива њихову подршку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Шта мислите, зашто се с Пригожином није догодило ништа? Откако је протеклог месеца покушао пуч, није дошло до грубог обрачуна са шефом Вагнера“, рекао је Фелштински.

Такође се осврнуо и на судбину Вагнероваца која, тешко је веровати, и даље нејасна, преноси Јутарњи лист.

„Сматрам да би била добра вест за све нас кад Вагнеровци не би отишли у Минск, будући да бисмо се тада могли оправдано забринути да би неко од њих покушао да преузме контролу над руским нуклеарним наоружањем које се налази у тој земљи. Стога је боље да Вагнеровци остану у Русији“, сматра Фелштински.

„Вероватно је оригинални план био такав да се створи утисак како ће Вагнеровци отићи у егзил у Белорусију, али не мислим да се то догађа. Штавише, мислим да су и Пригожин и његова приватна армија у Русији“, каже овај историчар. Подсетимо, да је Пригожин у Русији, вероватно Санкт Петербургу, рекао је јуче и бјелоруски председник Александар Лукашенко, који се пре неколико дана домаћој и светској јавности детаљно похвалио својим посредовањем у брзом крају Пригожинове побуне.

Оно што је заправо најзанимљивије у изјавама др. Фелштинског за Скај њуз је његово виђење на саму побуну. Он сматра да је Пригожин морао имати „велику подршку“, а једина организација која му је то могла дати је – ФСБ.

„Пазите, Путин је Пригожина оптужио за издају, а људе се за то обично кажњава. Његови Вагнеровци оборили су шест руских хеликоптера и један авион. Јако је чудно што му се досад још ништа није догодило. Чини се као да га Путин заправо не може казнити“, сматра Фелштински.

Такође је поручио и како сад није јасно колику је моћ Путин успео задржати две недеље након пропалог покушаја побуне, али свакако сматра да „ово више није исти Путин којег смо сви гледали годинама“.

„То што се наједном појављује у маси људи (као недавно у Дагестану, прим. аут), показује да не сматра да му је потенцијална зараза или болест највећа претња. Стога мислим да је ова побуна заправо била покушај ФСБ-а да га или скине с власти или барем ограничи његову моћ. И даље не знамо под којим ће му условима ФСБ дозволити да остане председник“, закључио је Фелштински.

Иначе, Јуриј Фелштински је заједно с Украјинцем Михајлом Станчевом аутор књиге „Битка за Украјину/Трећи светски рат“ у којој су још 2015. године, предвидели да ће Русија извршити инавзију на Украјину. Друго и понешто измењено издање књиге објављено је прошле године.

Извор: Курир.рс/Нова