Русија

УДАРНО! Путин се састао са Пригожином у Кремљу

Руски председник Владимир Путин састао се у Кремљу са Јевгенијем Пригожином пет дана након побуне групе Вагнер, саопштио је портпарол Кремља, Дмитриј Песков.

– Заиста, председник је имао такав састанак. На њега је позвао 35 људи. Све команданте и руководство групе, укључујући и самог Пригожина. Овај састанак је одржан у Кремљу 29. јуна. Трајао је скоро три сата – рекао је Песков новинарима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Песков је истакао да је Путин саслушао објашњења командира и понудио им даље опције за посао.

– Сами команданти су изнели своју верзију онога што се догодило 24. јуна. Они су истакли да су упорне присталице и војници шефа државе и врховног команданта – додао је портпарол Кремља.

Песков такође истиче да је шеф руске државе на састанку дао оцену деловања компаније на фронту, као и догађаја од 24. јуна.

У ноћи 24. јуна у Ростову на Дону снаге приватне војне компаније „Вагнер” заузеле су штаб Јужног војног округа. Ово се догодило након што је бизнисмен Јевгениј Пригожин дао изјаве да су руске оружане снаге наводно извршиле ракетне и бомбашке нападе на кампове групе иако су то демантовали и Министарство одбране и ФСБ .

Руски председник Владимир Путин назвао је акције побуњеника злочиначком авантуром и издајом, до чега су довеле претеране амбиције и лични интереси.

Касније је председник Белорусије Александар Лукашенко, у договору са Путином, разговарао са Пригожином, након чега је прес-служба белоруског лидера саопштила да је шеф Вагнера прихватио његов предлог да заустави покрет групе у Русији и предузме даље кораке да се ситуација смири.

Путин је понудио Вагнеровим борцима да наставе своју службу потписивањем уговора са Министарством одбране или другим агенцијама за спровођење закона, истичући да се они могу вратити кући или „отићи у Белорусију“.

Лукашенко је 27. јуна потврдио Пригожинов долазак на белоруску територију, али је 6. јула објавио да је оснивач Вагнера већ у Санкт Петербургу .

У позадини догађаја, против Пригожина је покренут кривични поступак за организовање оружане побуне, али је касније ФСБ обуставио истрагу, пошто су „учесници побуне зауставили своје акције директно усмерене на извршење злочина“.

Извор: Информер.рс/риа