Србија

РУСИ ТВРДЕ: Србија постаје војна сила, ево шта све набављају

Руска новинска агенција РИА Новости је објавила чланак о посети српског државног врха највећем војном аеродрому у Батајници код Београда и изјаву председника Србије, Александра Вучића, о војно неутралној позицији Србије, као и кратку анализу и приказ модернизације и јачања српске војске.

Војска Србије набавља ракетне системе, ловце и беспилотне летелице са акцентом на домаће производе, војна неутралност захтева јачање одбрамбених способности и ватрене моћи, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник – врховни командант Србије у недељу је са начелником Министарства одбране Милошем Вучевићем, председницом парламента Аном Брнабић и руководством оружаних снага прегледао највећи војни аеродром у Батајници код Београда.

Међу присутнима је био и председник Републике Српске Босне и Херцеговине Милорад Додик. Посебну пажњу председник Србије и команда посветили су ловцима 204. бригаде РВ и ПВО Србије, са којима је на дежурство полетео и пар МиГ-ова 29, наводи руска новинска агенција.

Председник се дотакао преговора о куповини авиона, а током предстојеће посете Француској планира да са председником ове земље Емануелом Макроном разговара о куповини неколико ловаца Рафале.

У априлу 2022. Вучић је најавио да српске власти преговарају са француским руководством о набавци 12 нових авиона Рафале и још 12 половних Рафала из друге земље.

„У процесу смо набавке нових уређаја, бићете обавештени ускоро, неколико бораца за Војску Србије. Набављамо многе друге ствари и настављамо да јачамо нашу војску, али се пре свега ослањамо на домаћу индустрију, домаћу производњу“, рекао је Вучић присутнима.

Према његовим речима, српска одбрамбена индустрија треба да се фокусира на рад на беспилотним земаљским платформама и беспилотним летелицама.

„О томе посебно говорим, а за 20 дана видећете прво гађање уживо и употребу српских беспилотних летелица, прво званично, не пробно, већ у саставу Војске Србије. 20. априла (пре 23. априла – Дана Војске Србије – прим. аут.) моћи ћете да видите да ли смо способни да производимо беспилотне летелице, да ли смо их направили и да ли могу да погоде нешто.

Први пут ћете моћи да видите беспилотне летелице „Комарац“ и „Осица“, надам се да ћете до краја године видети и „Гавран“, они ће показати велике разлике у односу на друге. За нас је важно да сами можемо да одбранимо своје небо“, истакао је председник Србије, пише РИА Новости.

„Набавили смо, наручили и ускоро ћемо добити неколико десетина МЛРС система у нашој земљи, који ће драматично повећати нашу ватрену моћ, али све то није довољно.

Зато што морате да водите рачуна о специфичности положаја наше земље, која је једина војно неутрална у овом делу света, и да разумемо изазове са којима се суочавамо“, нагласио је српски лидер.

Модернизација Војске Србије

У фебруару, на празник Ваведења Господњег, на Дан државности Србије, на војној смотри у Нишу, грађанима је уручен комплекс за електронско ратовање „Репелент“, добијен по уговору од Руске Федерације.

Вучић је тамо рекао да је понављање НАТО бомбардовања Србије, на исти начин као 1999. године, постало технички немогуће захваљујући опремању Војске Србије ПВО системима Руске Федерације и НР Кине, након прегледа ФК-3. ПВО систем производње НР Кине, чије су испоруке Србији почеле 2022. године.

Председник Србије је тада рекао да је потребно купити још три ракетне батерије ПВО како би њихов број достигао шест и њима покрио целу територију земље.

У септембру 2023, Вучић је известио да је Београд платио систем за електронско ратовање Красукха и систем за сузбијање мобилног радија Репелент у Русији, али су се проблеми појавили са испоруком када је „рат почео“.

Истовремено, говорио је о предностима руских АТГМ-ова Корнет у односу на западне системе и пожалио се на недостатак муниције изазван сукобом у Украјини.

Српски лидер је почетком септембра прошле године рекао да Запад не дозвољава Србији да купује оружје и војну опрему ни на истоку ни од себе.

Србија је највећи увозник руског наоружања и војне опреме у Европи. У периоду 2022–2023, Београд је планирао да са Кипра купи четири Ми-35, три Ми-17, као и 11 половних Ми-35.

У децембру 2021. године у земљу су стигли АТГМ-ови Корнет купљени у Руској Федерацији.

Русија је у протеклих неколико година у Србију пребацила 30 модернизованих тенкова Т-72МС, 30 оклопних возила БРДМ-2, седам хеликоптера Ми-17 и Ми-35 и шест ловаца МиГ-29.

Београд је набавио и батерију ракетних и топовских система Панцир-С1. Председник Вучић је изјавио да земља жели да има руски комплекс С-400, али да то још не може да приушти.

Шеф српске државе је у новембру 2023. године на војном аеродрому Батајница код Београда прегледао 11 хеликоптера Ми-35П купљених на Кипру, као и раније примљена два шпанска транспортна авиона ЦАСА Ц-295 и хеликоптера Х145.

Србија је већ набавила девет Х145 у 2020. години – четири за полицију и пет за војску. Српски лидер је рекао и да је Београд набавио 22 радарске станице, „што није урађено још од Југославије”, пише агенција РИА Новости у чланку под насловом “Војна неутралност захтева моћ…”.

Извор: Правда.рс / РИА Новости