Издвајамо Свет

КАКВО ЦРНО ЗЛО НАМ СЕ СПРЕМА?! Немачка издала драматично упозорење везано за север Косова!

У саопштењу које се може наћи на званичној интернет-страници Министарства, подсећа се да је 16. јануара 2018. „убијен познати косовско-српски политичар Оливер Ивановић у Северној Митровици“.

После упозорења амбасаде Велике Британије у Приштини својим грађанима да не путују на север Косова и Метохије, и немачко Министарство спољних послова издало је упозорење немачким грађаним да не путују у општине Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица, јер је у њима „ситуација и даље напета“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Иако насиље обично није усмерено против странаца, не може се искључити да може доћи до изолованих инцидената који угрожавају безбедност и који би могли да ограниче општу слободу кретања – наводи се у препорукама немачког Министарства спољних послова.

У саопштењу које се може наћи на званичној интернет-страници Министарства, подсећа се да је 16. јануара 2018. „убијен познати косовско-српски политичар Оливер Ивановић у Северној Митровици“, због чега Министарство препоручује немачким држављанима да се, „пре него што отпутују на север Косова, упознају са ситуацијом, да путовање пажљиво припреме“ и да, по могућности, „на појединачним путовањима буду у пратњи локалних водича“, преноси Дојче веле.

Немачким путницима препоручује се и да „буду опрезни и избегавају веће гужве“.

Немачко Министарство, као и за све остале земље, има препоруке и за Србију у којима стоји да је „ситуација у целој земљи генерално мирна“, али се упозорава да суботом у Београду и другим градовима може бити организованих протеста и демонстрација, али се и додаје да су та окупљања „до сада била мирна“.

Такође се упозорава да су због тога „могући застоји у саобраћају“, а путницима се саветује да прате извештаје медија и избегавају демонстрације.

Немачко Министарство посебно указује на „могуће потешкоће“ приликом уласка у Србију са територије Косова, уз образложење да „Србија третира Косово као део своје државне територије, а не као страну земљу“, и да свако ко долази са Косова није ушао у Србију на званичном граничном прелазу, односно, када буде напуштао Србију, неће моћи да докаже да је претходно ушао на њену територију“.

Такође, како пише ДW, српски граничари обично ударају печат у пасошу преко косовског печата, због чега косовске граничне власти често – на захтев – у немачки пасош не ударају косовски улазни печат.

 

Извор: Ало.рс/Тањуг/М. И.