Русија

Нападнута руска база; ко је крив?

Фото: Јутјуб

Најмање 11 људи је погинуло, а 15 повређено у нападу на базу у руској области Белгород, која се граничи са Украјином, саопштило је у министарство Русије.

Напад је био „терористички акт“, додаје се.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Двојица терориста су убијена на лицу места уз узвратну ватру, саопштило је министарство и додало да су идентификовани као“„држављани чланице Заједнице независних држава (ЗНД)“. ЗНД обухвата већину бивших совјетских република, осим балтичких држава, Украјине, Грузије и Туркменистана. Овај други је придружени члан организације.

Руска војска није дала више детаља о нападу или идентитетима нападача.

Према новинској агенцији РИА, двојица нападача отворили су ватру на групу бораца добровољаца током обуке на полигону. Министарство одбране за сада није коментарисало ову информацију.

Напад је уследио усред делимичне мобилизације у Русији, проглашене пошто је нација закључана у дуготрајном сукобу са Украјином. Раније је руски председник Владимир Путин рекао да је више од 200.000 резервиста позвано у наоружање у оквиру мобилизације, а да је већина њих још на обуци.

Ко стоји иза напада?

На руским и украјинским порталима незванично се наводи да су у питању имигранти из Таждикистана који су добили руско држављанство, а да су погинули добровољци из Брјанске области.

Постоји претпоставка да је до сукоба дошло на основу вере. Такође, неки извори пишу да су два држављана Таџикистана живела у Москви и ступила у војну службу по уговору тек 12. октобра.

Марина Ахмедова, чланица Савета за људска права при председнику Руске Федерације је навела је незваничне информације да су напад извели мобилисани Таџици, који су се са осталима посвађали на основу вере.

 

 

 

 

 

 

Извор: RT

Ознаке