Србија

ОВО СУ ПОСЛЕДИЦЕ ЕМБАРГА НА РУСКУ НАФТУ! Постоји и трећа, НАЈГОРА ОПЦИЈА!

У Прагу је одржан први састанак Европске политичке заједнице, пројекта који је предложио француски председник Емануел Макрон, који осим чланица ЕУ укључује и државе Западног Балкана, Турску, Велику Британију, Исланд и друге.

На дводневном састанку окупљају се лидери свих држава Европе, осим Русије и Белорусије, а фокус разговора биће рат у Украјини и његове последице, као и Европска политичка заједница, идеја француског председника Емануела Макрона која би управо данас требало да буде покренута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође подсетимо, државе чланице ЕУ изгласале су осми пакет санкција против Русије, који је усмерен на ограничавање цене нафте коју Русија извози у треће земље изван ЕУ. Иако је предлог ЕУ био да Србија буде изузета из овог пакета мера, на инсистирање Хрватске овај пакет ипак ће обухватити и Србију, што значи да преко нафтовода Јанаф Србија неће моћи више да увози руску нафту.

Зоран Миливојевић, дипломата, у гостовању за Пулс Србије дотакао се овог инсистирања Хрватске где је навео да то само показује какво су друштво.

– Хрватска је искористила своје право и наставља своју непријатељску политику према Србији, имајући у виду ово што је хрватски лист објавио. Ставио је три лидера Орбана, Мелонијеву и нашег председника са фашистичким предзнацима. То показује какво је хрватско друштво. Оно што је несхватљиво је одсуство реакције Брисела и ЕУ јер то није дипломатски скандал, то је одраз какво је хрватско друштво и унутрашња политика – рекао је Миливојевић.

Додао је да Србија може трпети три врсте штете после усвајања осмог пакета санкција Русији.

– Ми ћемо трпети три врсте штете. Трпећемо штету коју и сама ЕУ трпи због рата. Другу штету ћемо трпети већ од 1. новембра, коштаће нас све више. Трећу врсту штете ћемо трпети ако буде неких директних санкција према нама, али ја их лично не очекујем. Не очекујем јер мислим да није интерес центара моћи на западу да се Србија антагонизира. Без Србије у региону се ништа не може урадити. Антагонизирање Србије овај регион ствара још више нестабилним – рекао је Миливојевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс