Издвајамо Србија

НОВИ УДАР НА ЏЕП – ПОСКУПЉУЈЕ СТРУЈА: Ево колико ће ДОМАЋИНСТВА У СРБИЈИ убудуће плаћати киловат

Фото: Pixabay.com

Анализа Светске банке за претходну годину показала је да је српски киловат међу најефтинијим у Европи.
Мисија Међународног монетарног фонда препоручила је да се цена струје од лета коригује до пет одсто.

Постоје индиције да ће српска страна инсистирати на томе да то буде мање, односно око три одсто а колики ће конкретан проценат бити, још увек је неизвесно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Другим речима, после две и по године мировања, све је извесније да ће домаћинства киловат утрошене електричне енергије плаћати више од садашњих 0,066 евроценти, што је према подацима Европског завода за статистику, три пута мање од европског просека, који је у 2017. години био 0,204 евроцента.

Колики ће тачан проценат бити, знаће се након преговора са мисијом ММФ која у Србију долази у петак, 10. маја, а коју предводи нови шеф Јан Кес Мартјен, који је на том месту заменио Џејмса Руфа.

Додуше, програм „чуваркућа“, који је наша влада потписала с ММФ-ом, не подразумева њихово експлицитно мешање у ову област, већ дефинише да ће свој коначан став изнети на основу анализе тарифа за 2018. годину, који је са Светском банком урадио ЕПС. Тај документ је урађен и показао је да Србија и Украјина имају најјефтинију струју у Европи, па се из њега индиректно закључује да је поскупљење струје услов за добијање кредита за развојну политику ЕПС.

Наиме, Светска банка тражи да ЕПС приближи цене струје за гарантовано снабдевање тржишним ценама, са 64 одсто на крају 2014. године на 80 одсто на крају 2018.

Извор близак ММФ-у тврди да то практично значи да овог пута ЕПС, али ни српска преговарачка делегација неће моћи да избегну причу о корекцији цене струје, иако је званично најављено да ће теме преговора бити структурне реформе у јавним предузећима.

– Српска делегација успела је да одложи разговор о корекцији цене електричне енергије два пута до сада, правадајући свој став тиме да и са постојећом ценом оставарује профит. Поред тога, ЕПС је успео да ММФ покаже да се ниска цена није одразила ни на инвестиције у 2018. години, које су износиле близу 120 милијарди евра. Међутим, пошто је ММФ програмом „чувар кућа“ дефинисао да ће након анализе о тарифама Светске банке дефинисати за колико би струја могла да поскупи због великог заостајања, овог пута ће затражити корекцију цена струје бар за пет одсто. Српска страна ће тражити због социјалних услова да то буде мање, односно око три одсто, а колики ће конкретно бити проценат још увек је наизвесно. Оно што је извесно, то је да ће поред цене струје тема разговора бити и реорганизација ЕПС у акционарско друштво – наводи саговорник.

 

Извор: srbijadanas.com/Блиц