Издвајамо Свет

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ ПЛАВУША СА ИБИЦЕ: Мислило се да је Рускиња, али уствари за пад аустријске владе је крива БОСАНКА (ВИДЕО)

Студенткиња пољопривреде из Босне и Херцеговине „глумила“ је наводну нећаку руског милијардера у „Ибица афери“, која је срушила аустријског вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијана Штрахеа, тврди бечки дневник „Кронен цајтунг“.

Лист наводи да су организатори клопке за Штрахеа унајмили Босанку која је за своје глумачке способности добијала дневницу у висини између 6.000 и 7.000 евра. У организовање клопке, према листу, биле су умешане четири особе – поред већ познатог бечког адвоката иранског порекла и детектива, ту су била још два експерта за безбедност, који су били задужени за производњу видео снимка који је изазвао политичку кризу у Аустрији. Мотив за постављање клокпе Штрахеу били су лична освета, као и одбијање слободарске политике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један телохранитељ адвоката је знао детаље из приватног живота Штрахеа и на основу тих информација је тражена девојка која би навела Штрахеа да упадне у клопку. Најпре се говорило да се ради о Летонки, али сада се испоставило да се ради о Босанки која зна више страних језика и која је успешно глумила нећаку руског милијардера. Занимљиво је да њу није разоткрила супруга Јохана Гуденуса, десне руке Штрахеа, Тајана, која је пореклом из Републике Српске.

Иначе државно тужилаштво покренуло је истрагу око „Ибица афере“ и саопштило је да се води истрага у свим смеровима у вези производње видео снимака. Афера око доскорашњег аустријског вицеканцелара и даље је у жижи интересовања у Аустрији, те се појављују нове спекулације да је његов најближи сарадник Јохан Гуденус за паре повезао „шефа“ са наводном нећаком руског милијардера због које је завршио политичку каријеру. Према гласинама је Гуденус „искеšирао“ 200.000 евра за повезивање наводне милионерке са Штрахеом на Ибици.

Бечки адвокат Рамин Мирфакраи и детектив Томас Хесенталер исковали су план како да дођу до тадашњег шефа ФПО и поставе му клопку. Они су, преко једне Српкиње, која се дружи годинама са породицом Гуденус, најпре пришли Гуденусу, ангажујући једну Рускињу која је тврдила да жели од њега да купи некретнину.

Према писању „Естерајх“ тврди се да је примио аконтацију од 200.000 евра и касније додатних 200.000 евра у злату. Гуденус је то негирао и тврди да није добио нити један евро. Оно šто је извесно је да иза видео снимака, на којима Штрахе наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој странци, стоје адвокат и детектив, а сада се испоставило да је сав материјал од њих откупило једно немачко удружење.

Адвокат је био задужен за продају материјала и још је 2017.више странака нудио делове тог материјала, али нико у Аустрији није желео да га купи. Уочи избора за Европски парламент, две године од снимања, договорили су преко Немачке да објаве материјал. Детектив је преко својих контаката у немачким медијима тражио купце. Једно удружење је тај материјал платило 600.000 евра, и потом га проследило немачком магазину „Шпигел“ и дневнику „Зиддојче цајтунг“. Према немачким медијима ради се о удружењу „Центар за политичку лепоту“, које се о овом случају не изјашњава.

 

Извор: Тањуг