Србија

Шокантно! ЕКСПЛОЗИЈА У ЛЕШТАНИМА УМАЊИЛА ОДБРАМБЕНУ МОЋ ЗЕМЉЕ? Војска мора да реагује! Ево о чему је реч!

Фото: Инстаграм принтскрин

Експлозија у фабрици ракета и ракетног горива „Едепро“ у Бубањ потоку дефинитивно је ослабила одбрамбену моћ Србије и држава под хитно мора да преузме бригу о безбедности свих фабрика наменске индустрије!

Специјалиста за тероризам и организовани криминал Мирослав Бјеговић упозорава да трагедија у фабрици ракета нажалост није прва несрећа која се десила у наменској индустрији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пошто се ради о приватној компанији сматрам да овакви пропусти не би смели да се дешавају. Дошло је до угрожавање безбедности корпорације која подразумева и угрожавање живота. То је некад био објекат ЈНА, а та касарна је касније продата. Проблем су околне куће које су изграђене без дозволе да се налазе у близини оваквих објеката због оваквих несрећа које се нажалост дешавају – рекао је Бјеговић у јутарњем програму Курир телевизије.

Бјеговић је уверен да је за експлозију одговоран људски фактор.

– Едепро је прва приватна фабрика по извозу наоружања. Производи ракету за руско тржиште домета 40 километара и ракете за ВБР – рекао је Бјеговић и нагласио да државна компанија СДПР има минимално учешће у власништву фабрике ракета.

Стручњак за националну и глобалну безбедност Никола Антић наводи да ће први резултати истраге бити познати тек за 72 сата.

– Први резултати истраге уследиће тек кад ватрогасци заврше свој посао. Тамо има још убојитих средстава који могу да експлодирају. Треба да прође 72 сата од када се угаси отворени пламен да могу да приђу и да ураде форензику. Нове експлозије не могу да буду искључене. То се никад не зна – рекао је стручњак.

Антић је указао да је горући проблем у нашој наменској индустрији чињеница да се компаније саме брину о својој безбедности.

– То не сме да буде тако. Те компаније су део одбрамбене моћи наше земље. Са јучерашњим инцидентом је умањена наша одбрамбена моћ. Едепро је бисер у нашој индустрији јер производи и ракету Јерина-1 домета до 300 км. Тако моћно средство служи за одвраћање сваког агресора – рекао је Антић и додао да компанија Едепро има и озбиљан девизни прилив јер је присутна на многим светским тржиштима.

Антић је додао да државне и приватне компаније наменске индустрије морају да имају заштиту војске.

Остављено је фабрикама да саме процене безбедносне ризике по свој производни програм што није добро. То што је приватна компанија не значи да није део одбрамбеног система Србије. Мора да има заштиту војске. Наш закон се променио па су органи војске изузети из безбедности објеката наменске индустрије. Раније је војска имала своје људе у свим фабрикама па су чак радили и безбедносну процену приликом запошљавања радника. Нажалост то данас код нас не постоји. Крајње је време да влада размисли и врати орган безбедности да се брине о заштити наше наменске индустрије – рекао је стручњак.

Антић наводи да постоје три разлога због којих је могло да дође до експлозије у фабрици.

– Због белог дима који се видео сматрам да је највероватније дошло до самозапаљења због лоших услова у којима су чувани ракетни мотори. Магацин вероватно није био добро проветрен и није била довољно ниска температура. Можда су се случајно нашли и оксиди метала у том складишту – нагласио је Антић.

Бјеговић је упозорио да не смемо да искључимо могућност да је у питању диверзија или саботажа.

– Првенствено мислим да одговорно лице у компанији не би дозволило тако велики пропуст у складишту. Није да се не мисли о начину чувања. Можда је неко хтео намерно да изазове хаварију? Зашто не говоримо о могућности саботаже? Саботажу могу да почине само запослени из својих одређених разлога. Можда су то починили зато што нису довољно обучени или зато што нису задовољни условима рада. Можда су иницирани и од стране конкуренције. Не треба изоставити ни могућност диверзије – рекао је Бјеговић и додао да се не сме дозволити приватним компанијама које нису обучене за процену безбедности да се тиме баве.

Прриликом експлозије у фабрици ракетног горива Едепро у Лештанима, јуче око14 сати, подсетимо, погинуло је двоје, а повређено 16 запослених.

У тренутку експлозије у магацину површине 260 квадрата налазило се 500 ракета са 30 килограма експлозива. У фабрици је у том моменту било око 40 запослених.

 

 

 

 

 

 

Фото: Instagram
Извор: Курир.рс