Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! За ово правило НИСТЕ ЗНАЛИ, а уколико вас комшија пријави ПЛАТИЋЕТЕ ПАПРЕНУ КАЗНУ!

Кажњаваће се и пуштање веш-машине и усисавање ноћу и у време кућног реда, пушење у лифту и ходницима.

Свако ко тресе мрве кроз прозор, пали машину за веш или усисава стан за време кућног реда, од 1. јула платиће казну од 5.000 динара, предвиђа нови нацрт Одлуке о кућном реду у стамбеним зградама! Кажњаваће се и власници паса који гласно лају у стану, као и они који пуше у лифту и ходницима или суше веш на месту које за то није предвиђено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова одлука ступиће на снагу у Београду, а други велики градови у Србији, који већ имају овакве прописе, почеће да их примењују знатно драстичније и ревносније.

Поштовање мира

Према речима Председника Прекршајног суда у Београду Милана Мариновића, према новим прописима, свака бука јача од 30 децибела у време кућног реда убудуће ће бити санкционисана.

– Усисивач и веш-машина производе 70 децибела, нешто гласнији разговор 50, а плач бебе или лавеж паса око 120. Ако вас комшија због тога пријави комуналцима, а они дођу и у његовом стану измере буку јачу од 30 децибела, и све се још дешава у време кућног реда, платићете казну од 5.000 динара. Исто ће вам се десити ако вас камере сниме или вас неко слика како истресате мрве са терасе или кроз прозор. Дакле, не морају да вас ухвате на делу, битно је да постоји материјални доказ да сте направили прекршај. Е, сад, ако ваша машина за веш заврши свој програм док не дођу комуналци, вероватно ћете се извући – каже Мариновић и додаје да ће сваки прекршај носити са собом олакшавајуће и отежавајуће околности:

– Уколико је казна фиксна, комунални полицајац на лицу места може да изда прекршајни налог и ако платите у року од осам дана, казна ће бити упола мања. У другим случајевима мора да се покрене прекршајни поступак и тада судија одлучује о висини казне која ће зависити од тежине дела, да ли сте признали или не, да ли вам је први прекршај, да ли сте и пре кажњавани, да ли сте запослени и слично – рекао је Мартновић.

На питање да ли ће комшија моћи да злоупотреби нова правила и, рецимо, пријави дечији плач који је у просеку јак 120 децибела, Мариновић одговара:

– Наравно да нећемо терати „мак на конац“. Судије ће узимати у обзир све олакшавајуће околности, јер нико не може да програмира своју децу да не плачу од 16 до 18 часова и од 23 до пет ујутру, када траје кућни ред по новим правилима. Поента овог прописа је да се у зградама поштују туђи мир и приватност, да се искорени бахатост, а не да се станари кажњавају по сваку цену – објаснио је Мариновић.

Проблем са журкама

У градовима у којима ове одредбе већ постоје кажу да се оне углавном примењују у екстремним ситуацијама, али да ће од јула критеријуми бити строжи.

– Највише примедби и пријава је због журки и прегласне музике у становима, а управо због начина подношења оваквих пријава, одлука о кућном реду у граду је промењена и пооштрена крајем прошле године – кажу у Градској управи Нови Сад, где казне за ове прекршаје иду и до 10.000 динара.

Одлука о кућном реду у стамбеним зградама у Нишу донета је још децембра 2017. године.

– Највише се крше одредбе које се односе на буку и држање животиња. Такође, евидентно је да се не поштује забрана сушења веша и одлагања ствари на терасама. Често реагујемо и кад неко тресе тепих или мрве кроз прозор – каже Владица Максимовић, професионални управник зграде у Нишу.

Чачак: 25.000 динара казна ако оставите бицикл у ходнику

Кућни ред је у Чачку регулисан Одредбом из 2015. године, а чини се да су казне у овом граду најригорозније. Тако, уколико оставите бицикл у ходнику зграде, то може да вас кошта између 5.000 и 25.000 динара, с тим што није прецизирано од чега зависи висина казне.

 

Извор: Информер/srbijadanas.com