Издвајамо

НИ СЛУЧАЈНО НЕ ИГНОРИШИТЕ ОВУ БОЛ: Ови симптоми указују да се у СТОМАКУ РАЗВИЈА ОПАСАН ТУМОР

Фото: Pixabay

Дуготрајна инфекција бактеријом Х. пyлори која живи на слузници желуца један је од примарних узрочника рака желуца. Ризик за појаву рака је већи у особа које у породици имају или су имали оболелог рођака, уз неке ретке генетске поремећаје који повећавају ризик појаве рака желуца.

Рак стомака представља развој тумора у желуцу звог неконтролисаног раста ћелија, а ево који симптоми указују на ову опасну болест.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживања истичу да рак желуца најчешће добијају мушкарци старији од 55 година, пушачи, који нису имали довољно влакана у исхрани, често су јели црвено месо, зачињену или слану храну. Симптоми који указују на рак желуца у почетном стадијуму су проблеми са пробавом, надутост и гасови, горушица, брз осећај ситости током јела, мучнина, бол у стомаку, дијареја и повраћање.

Када болест напредује, јављају се симптоми попут крви у столици или црна столица, лош апетит, губитак килограма, умор, анемија, жутило на кожи или у очима.

Канцер желуца је углавном излечив ако се открије на време, зато доктори апелују да реагујете на сваки од набројених симптома.

Злоћудни тумор желуца

Аденокарцином (у наставку текста рак желуца) настаје у жлезданом ткиву желучане слузнице. Иако је његова појавност у западним земљама у паду, он је још увек један од најчешћих облика рака.

Свеукупно петогодишње преживљење болесника с раком желуца износи око 30%. Тако низак постотак условљен је релативно касним откривањем у многих, након што се је рак већ проширио и на друге органе. У болесника у којих се тумор није проширио изван желуца, петогодишње преживљење је око 65%. Ако су захваћена околна ткива и локални лимфни чворови преживљење је 30%, а ако се је пре постављања дијагнозе проширио у друге органе и делове тела, петогодишње преживљење износи 5%. Ваља нагласити да статистичке податке треба тумачити с опрезом, јер се индивидуални ток болести може значајно разликовати.

 

 

Извор: Еспресо.рс/ regionalnenovine.com