Србија

ПОЧЕТАК НОВЕ ИСТОРИЈЕ! Вучић пред Макроном представио ВЕКОВНИ ПЛАН ЗА КОСОВО који је свима промакао! НЕОЧЕКИВАНО!

Фото: Јутјуб

Сарадња, помирење И превазилажење стереотипа и тешког наслеђа сукоба у прошлости су изузетно важни за будућност Западног Балкана, а сарадња младих може донети мир региону, пренели су данас студенти Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО) у разговору са председницима Француске И Србије, Емануелом Макроном И Александром Вучићем у Београду.

Учимо из прошлости да би имали бољу будућност, нагласили су они.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вековни пројекат

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се ради о иницијативи која би могла да донесе трајни мир на Балкану.

– То је била моја иницијатива коју сам још раније представио и Макрону и Ангели Меркел. Млади на Балкану треба да више сарађују међусобно, да се друже, размењују искуства. Само тако можемо градити заједничку будућност. Ви сте чули и председника Макрона. Они имају своје проблеме којима ће се бавити, а ми морамо да решавамо проблеме у нашем региону – нагласио је Вучић.

Састанак са младима

Председник Француске најпре се упознао са радом РYЦО, оценивши да је добро да постоји организација која подстиче сарадњу младих.

Ђуро Блануша из РYЦО указао је да ова организација постоји већ две године, да је кроз њу, односно њене активности, прошло 3. 000 младих.

Истакао је да је циљ повезивања младих у региону да се уклоне предрасуде И баријере у сарадњи.

Указао је да тренутно на Балкану имамо најобразованију генерацију младих, што, истиче, треба искористити, и нагласио да је добро што они деле исто виђење да је напредак могућ уз упознавање И сарадњу.

Студенткиња Емина из Сарајева рекла је да је њена мотивација за учешће у овом пројекту управо жеља за успостављање трајног И одрживог мира.

Рекла је да жели да допринесе превазилажењу свих препрека напретку друштва у њеној земљи, И да сматра да је потребно више сарадње у региону, као И што више заједничких пројеката.

То је, како је нагласила, једини нацин да регион иде путем напретка.

Казала је да морају да се превазиђу препреке које и даље постоје на путу сарадње и да је битно помирење и „савладавање“ прошлости.

Студенктиња са Косова и Метохије, Ирина, која је рекла да је из невладине организације Блинк, казала је да на Косову не постоји контакт младих Албанаца и Срба, што жели да промени.

„То ме је увек забрињавало, И зато сам се заинтересовала за овај пројекат. Моја мотивација је да уклонимо баријере међу младима И омогућимо да сарађују”, рекла је она.

Истакла је да је највећи изазов на Балкану да се уклоне препреке у сарадњи, како у главама, тако И бирократске.

Иван из Београда рекао је да је његова мотивација за учешћем у РYЦО да промени Западни Балкан на боље, И додао да је за регион битно да се реши косовски проблем.

О потреби сарадње у региону, пре свега младих, говорили су студенти из Северне Македоније, Црне Горе, као И Албаније, а оценили су да је Рyцо остварење својеврсног сна, јер повезује младе региона у којој су земље И народи веома слични.

Подвукли су значај медија, који би, кажу, требало да истичу посебно позитивне примере, а мање указују на негативне.

Сви студенти указали су И на значај европске интеграције по будућност регион И младих у овом делу Европе.

„Делите исти простор“

Макрон је изразио задовољство што је чуо од младих људи да желе да сарађују, истакавши да је то веома битно, јер деле исти географски простор, регион, а добро је да деле И исте визије.

Он је упитао како је могуће још више помоћи у раду на њиховим пројектима што већег умрежавања.

Нагласио је да је важно да што више људи добије приступ оваквим пројектима и програмима који подстичу сарадњу у региону, додајући да је неопходна већина ако се жели променити друштво.

Такође је истакао значај да млади остану у својим земљама, што је веома битно за напредак региона.

Младима је Макрон указао да постоји европска перспектива за све земље, иако су неке, као БиХ, још удаљене, али да су неопходне реформе на том путу.

Навео је пример Бугарске и Румуније, које су чланице ЕУ, а у којима је велики број грађана напустио земљу, што не треба дозволити у овом региону, а то је могуће само кроз реформе и регионалну сарадњу.

Вучић, који је нагласио занчај регионалне сарадње, се захвалио младима на њиховим напорима да промене регион.

Указао је да да је обавеза политичких лидера и државника да створе окружење за бољу будућност.

 

Извор: Тањуг