Србија

ПОВРАТАК ОТПИСАНОГ РАМУША! Харадинај се обратио после седнице, открио план којим се ВРАЋА НА ЧЕЛО ПРИШТИНЕ!

Фото: Јутјуб

Након данасње неуспешне седице владе, Рамуш Харадинај потврдио је да је он сада бивши премијер, али да ће се обратити Уставном суду да би, како је рекао, добио тумачење о овлашцењима И одговорности „владе у оставци“.

Он је новинарима рекао да има пуно право да се обрати уставном суду И затражи такво тумачење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“ Нећемо доносити одлуке осим оних које се буду тицале будежета за ванредне парламентарне изборе, а министри ће наставити само са одређеним задацима“, рекао је Харадинај, пренела је Коха.

Подсетиио је да је у својој писаној оставци истакао да неће допустити вакуум у раду институција.

„Ја више нисам премијер, ја сам бивши премијер, након оставке“, казао је Харадинај, пренела је КТВ.

Најавио је да ће питање о надлежностима „владе у оставци“ уставном суду упутити владина канцеларија за правна питања, те да очекује да та највиша правосудна институција разјасни новонасталу ситуацију након његове неопозиве оставке.

Данашњу седницу владе прекинута је, због неслагања члановахарадинајевог бившег кабинета о томе шта даље у новонасталој ситуацији, јавила је РТК, на албанском језику.

Харадинај је на почетку седнице рекао да влада, према тумачењу владине правне канцеларије, нема право да ствара вакуум у свом раду, чему су се успротивили министри из реда владајуће ДПК И Иницијативе, па је Харадинај рекао да му не преостаје ништа друго већ да се обрати уставном суду.

Харадинај је поновио да од уставног суда очекује тумачење што је пре могуће.

Искористио је ову прилику да се још једном осврне на 100 одсто увећане таксе на производе из Србије И БиХ, те поновио да ће та мера остати све док Србија не призна косовску независност.

Не види, казао је, могућност да споразум о нормализацији односа са Београдом буде донесен без признања косовске независности у оквиру постојећих гранца.

„Ја сам против тога. Нећу дозволити укидање такси док не добијемо признање косовске независности. Дакле, порез остаје, док Србија не призна Косово“, рекао је Харадинај, пренео је Зери.

Седници владе нису присуствовали шеф косовске дипломтије Беџет Пацоли И Фатмир Љимј, који је лидер Иницијативе И потпредседник бившег премијера, пренела је Коха.

 

Извор: Тањуг