СРБИЈА ЈАВЉА

КРАЈИНА У ПЛАМЕНУ: Остало још четири сата, ускоро пада Книн – Колинди жао што није УБИЈАЛА СРБЕ!

Данас се навршава 24 година од почетка хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ у којој је, према подацима документационог центра „Веритас“, погинуло и нестало 1.853 Срба, а протерано најмање 250.000 становника негдашње Републике Српске Крајине.

Данас се навршава 24 година од почетка хрватске злочиначке акције „Олуја“. Протерано најмање 250.000 Срба. Убијено и нестало око 2.000

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У хрватској злочиначкој акцији „Олуја“ августа 1995. која је започела 4. августа масивном војном акцијом оружаних снага Хрватске, уз подршку НАТО, као и јединица Хрватског већа одбране (ХВО) и Армије БиХ (АБиХ), извршена је агресија на простор Републике Српске Крајине, односно север Далмације, Лику, Кордун и Банију.

08.10 (2019.) – Колинда Грабар Китаровић: Најрадије бих ухватила пушку

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је синоћ у Книну да ју је током рата 90-их година гризла савест и да је желела да узме пушку и оде ратиште.

– Најрадије бих ухватила пушку и отишла на ратиште, али схватала сам да није ствар само у мецима и у суочавању с онима који су испред вас – рекла је Грабар Китаровић и истакла да је била свесна да има дужност у Министарству спољних послова.

Грабар Китаровић је, након пријема ратних заповедника на книнској тврђави, запевала је песму „У бој, у бој“ из опере Никола Шубић Зрински.

08.00 (1995.) – Хрватска војска се пробија према Книну

Хрватска војска се пробија према Книну. У подне ће успети у својим крвавим намерама.

22.33 (1995) – Дуга ноћ пред Крајином

Све је практично готово. Книн постаје град духова. Срби су већ на путу према Републици Српској и Србији. Из Београда не стиже помоћ. Крајина је остављена сама пред дугу, тешку и крваву ноћ.

У српским селима остају махом старији људи и немоћни, али и они који не желе да напусте своје домове. Ту и гину. Хрватска војска их немилосрдно убија.

21.15 (1995) Затишје пред вратима Книна. Српски народ напушта вековна огњишта

Мрак је и влада општа неизвесност и страх код Срба. Нико не зна како ће се ствари одвијати. Хрватске снаге стежу обруч и полако надиру према главном граду Републике Српске Крајине. У даљини се чују рафали иако је снажно гранатирање хрватске војске прекинуто.

20:55 (1995) – Пала је ноћ, хрватско гранатирање је престало, а са затишјем кренуле су и прве колоне Срба

Почело је повлачење према Републици Српској и Србији. Колоне су се сливале једна за другом и биле су непрегледне. Цивили су се масовно евакуисали, а за њима и оружане снаге Републике Српске Крајине.

20.45 (2019) Вучић послао снажну поруку. Тресе се Загреб

Данас су Срби, ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности, поручио је вечерас из Крушедола председник Србије Александар Вучић, на обележавању 24 године од акције „Олуја“, и истакао да је посебно поносан, јер су сви Срби на данашни дан, ма где да су на планети, уједињени.

20.20 (2019) Председник Вучић се обратио присутним грађанима Србије

Иако је имао припремљен говор на 20 страница, председник Србије је одустао од њега. Уместо тога окупљенима се обрадио без читања, емотивним говором из срца.

– До пре 6 година смо се стидели наших страдалих. Када нам убијају и протерују стотине хиљада људи ћутали смо да их не увредимо. Када су нашима одсецали главе, ћутали смо. А ми смо једини који смо се обрачунали са онима који су починили злочине, други нису. И вечерас неки славе уз песме које пристојни људи не би могли да слушају – рекао је председник Вучић.

20.15 (2019) Милорад Додик обратио се окупљенима испред Крушедола

– 24. године од како се остварио циљ Хрватске, етничко чишћење. Тек смо пети пут овде, а на томе можемо да захвалимо председнику Србије Александру Вучићу – рекао је Додик.

20.10 (2019) Сваке ноћи је спавала са бомбом! Тужна исповест Милице Јурић, хиљаде људи плакало!

– Ја сам Милица Јурић. Избеглица сам. У Србију сам дошла из личког села. Безбрижно детињство прекинула је прва „Олуја“. Убили су ми стрица. Питам зашто, одговорили су да више неће доћи. Исте ноћи брат, сестра и ја са бабом напустили смо дом. Мама и тата су остали да чувају дом. Са пет година није ми било јасно зашто. Отац је мобилисан а мајка није хтела да га напусти. Сваке ноћи је спавала са бомбом испод јастука. Тата јој је рекао „Ако дођу, спаси се“.

20.00 (2019) Патријарх Иринеј о злочину над Србима

Патријарх Иринеј подсетио је вечерас да је „Олуја“ била злочин који је планирала хрватска држава и осудио ћутање римокатоличке цркве, које је, каже, оснажило многе који су чинили зло и „остали неосуђени од те божанске организације“.

19.30 (1995) – РТС објавио да је почела „Олуја“

Радио телевизија Србије са закашњењем јавила да је почела злочиначка акција „Олуја“ и да је хрватска војска напала град Книн и Републику Српску Крајину.

19.15 (2019) СНВ у Доњем Лапцу: Емпатија према свим жртвама претпоставка помирења

Комеморативно обележавање у спомен на жртве Олује, у организацији Српског народног вијећа и уз подршку Иницијативе младих за људска права, одржано је данас поред цркве Силаска Светог Духа на Апостоле у Доњем Лапцу, а парастос за нестале и убијене током и након акције Олуја одржао је протонамјесник Предраг Сушић. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

19.10 (2019) Стравичан скандал на Н1! У ударном термину емитовали стравичну поруку којом се радују нашој тешкој трагедији!

Данас се навршава 24 године од хрватске војно-полицијске акције „Олуја“, у којој је из својих домова протерано преко 250.000 крајишких Срба. Док Србија тугује и обележава дан сећања на жртве, усташе славе! И то на телевизији Н1!

19.00 (2019) Почело је обележавање 24. годишњице злочиначке акције хрватске војске „Олуја“

Велики број грађана окупио се вечерас у Крушедолу како би присуствовали обележавању 24. годишњице хрватске војне операције „Олуја“ и злочина који је извршен над Србима у тој операцији. Стигли су и председник Републике Србије Александар Вучић, као и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Централна манифестација поводом обележавања годишњице хрватске акције „Олуја“ 1995. године, у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а протерано више од 220.000, почела је вечерас молебаном који служи патријарх српски Иринеј испред манастира Крушедол.

18.14 (2019) Демократски Фронт критикује власт Црне Горе због одласка у Книн

Председници Нове српске демократије и Демократске народне партије и чланови председништва Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић присуствоваће испред манастира Крушедол Дану сећања на страдале и прогнане Србе у „Олуји“, поручују из ДФ у саопштењу у којем криткују власт због одласка у Книн.

– Тако ће они који представљају традиционалну Црну Гору и који се боре за вредности наших предака бити са својим народом на Дану сећања на српске жртве, док ће наследници Секуле Дрљевића и политике црногорских усташа бити на обележавању Олује – наводи се у саопштењу које је достављено медијима. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

17.00 (1995.) – Окупиран Свети Рок

Хрвати заузели место Свети Рок. Све су ближе Книну. Јединице хрватске војске и хрватских паравојних и полицијских снага већ су на свега неколико километара од Книна.

16.45 (1995.) – Врховни савет одбране Републике Српске Крајине доноси одлуку о евакуацији становништва

Врховни савет одбране Републике Српске Крајине доне је одлуку о евакуацији становништва које није способно за борбу

– Због новонастале ситуације изазване отвореном општом агресијом Републике Хрватске на Републику Српску Крајину и након првих почетних успеха у одбрани дошло је до угрожавања великог дела територије Северне Далмације и дела Лике, због тога

ОДЛУЧУЈЕМО

1. Да се приступи планској евакуацији свег за борбу неспособног становништва из општина Книн, Бенковац, Обровац, Дрниш и Грачац. 2. Евакуацију спроводити према припремљеним плановима правцима који изводе према Книну и даље преко Отрића према Србу и Лапцу. 3. За евакуацију затражити помоћ од команде УНПРОФОР Сектор “Југ” са седиштем у Книну.“

Саопштење је потписао председник РСК Милан Мартић.

15.40 (2019.) – Палма: Формирати и специјални суд за злочине у „Олуји“

Он сматра да поред Специјалног суда за ратне злочине почињене над Србима на Косову и Метохији, треба да се формира и Специјални суд за, како је рекао, највеће етничко чишћење после Другог светског рата и ратне злочине почињене над Србима, у и после акције Олуја.

„Да трагична иронија буде још већа, хрватско правосуђе је до сада донело две пресуде за злочине у „Олуји“ и то у једној је осуђен етнички Албанац, а у другој етнички Србин. Ниједан Хрват“, истиче Марковић.

„Туђман, који је наредио Олују речима да „Србима треба нанети такве ударце да нестану са ових простора“, Готовина који је командовао и њихови поданици су Хрвати. Они су извршили убиства у Олуји, навео је Марковић.

Он истиче да је до сада пописано 1869 убијених Срба, док се 745 још воде као нестали. Од броја убијених 1220 су цивили, што је 65 посто, а укупно у целом грађанском рату у Хрватској је убијено 38 посто цивила.

„Протерано је све што је српско и запаљено је све што је српско. И све те жртве током Олује Хрвати воде жртве „домовинског рата“, каже Марковић.

15.26 (2019.) – Стефановић: Поносан сам што Србија има снаге да тражи правду и истину

Акција „Олуја“ несумњиво је била најтеже етничко чишћење почињено на тлу Европе од Другог светског рата до данас, праћено извршењем најтежих кривичних дела против цивилног становништва и то пре свега старих, жена и деце, каже потпредседник владе Небојша Стефановић.

У изјави за медије напомиње да је од тада до данас потпуно очигледно да хрватске власти нису спремне да учине било шта како би казниле починиоце ових страховитих злодела, те да Срби који су преживели ова огромна страдања од Хрватске тешко да могу да очекују било какву правду.

„Поносан сам на Србију која је коначно почела да нескривено говори о овим тешким злочинима и свему што се дешавало током Олује, да помаже свој народ који је избегао из Хрватске и да гаји културу сећања на прогон и страдање нашег народа“, навео је Стефановић.

Поносан је, каже, на Србију која „данас има снаге да на сваком месту тражи истину и правду за српске жртве и за све људе који су изгубили своје најмилије и имовину током ове операције етничког чишћења и то после много, много година ћутања претходних власти у нашој земљи које нису смеле ни да се огласе најобичнијим саопштењем којим би осудили злочиначко убијање и протеривање са огњишта нашег народа“.

Влада и председник Србије данас се одлучно боре за свој народ и његово право на живот, али и да се никада не забораве ови злочини и огромно страдање, навео је Стефановић у изјави за медије.

14.40 (2019.) – Пленковић: „Олуја“ је била величанствена акција за понос

Поводом годишњице од највећег егзодуса Срба од Другог светског рата, када је из Хрватске протерано 250.000, док их је готово 2.000 убијено или нестало, хрватски премијер Андреј Пленковић је, уз честитке грађанима поручио, да та земља „са поносом обележава 24. годишњицу величанствене војно-полицијске операције Олуја“.

„Тог је 5. августа 1995. у уставно-правни поредак Републике Хрватске враћен највећи део окупираних хрватских територија, што је донело слободу и мир домовини“, навео је Пленковић.

Истичући да је уз „државничку мудрост“ првог хрватског председника Фрање Туђана, пожртвовност и храброст хрватских бранитеља, умеће заповедника Хрватске војске и полиције и, слогу хрватског народа „за само четири дана ослобођен највећи део окупираних подручја Хрватске“.

14.35 (2019.) – Линта позвао Тужилаштво да процесуира злочине над Србима

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвао је данас надлежно Тужилаштво да процесуира бројне злочине над Србима током и после „Олује“, али и других хрватских злочиначких акција.

У “Олуји“ је, како Линта наводи, убијено више од 2.000 Срба, од тога 1.200 цивила, од којих је више од 60 одсто било старије од 60 година.

„Постоје бројни примери бруталног злочина над преосталим српским цивилима и ратним заробљеницима почињени за време али и неђељама и месецима након званичног завршетка Олује“, каже он.

14.20 (2019.) – Хрватски песник одбио да слави „Олују“

Данашњи дан у Хрватској прославаља се као „Дан победе и домовинске захвалности“.

Ипак, постоје и они Хрвати који су одбили да овај дан славе.

Један од њих је и Марио Михаљевић, хрватски је песник, радијски водитељ, новинар, текстописац и композитор забавне музике.

Он је написао песму „Опростите, мени се данас не слави“, коју можете прочитати кликом ОВДЕ.

Овим гестом је показао да у Хрватској има оних који на војну операцију гледају другачије.

14.16 (2019.) – Служен парастос страдалим Србима у Цркви Светог Марка

Србима страдалим током акције Олуја данас је служен парастос у Цркви Светог Марка, а то је уједно била и прилика да се још једном скрене пажња на чињеницу да прогнани Срби и данас 24 године касније, своја основна, људска и имовинска права у Хрватској остварују тешко или никако.

Председник Координације удружења избеглих и расељених у Србији Милан Жунић подсетио је за Тањуг да се прогнаним Србима системски онемогућава повратак у Хрватску, обнова уништене имовине, право на пензију…

– Не тражимо много ни од Хрватске ни од Србије, од Хрватске тражимо да нам не отима оно што је наше – имовину, пензије и стечена права, Тражимо и право на повратак, на нашу имовину, слободан живот … и накнаду за уништену, опљачкану и отету имовину – рекао је Жунић.

Акција
Акција „Олуја“, олуја, Фото: Тањуг/Архивска/Владимир Димитри
Прогнани Срби и од Србије, додаје, траже једну „стиницу“ – да стане иза легитимних захтева својих грађана и држављана и да се систематски бори за права Срба која су угрожена у Хрватској.

Председник Удружења Завичцај Ненад Абрамовић каже да ниједно право Крајишника није остварено у потпуности, да надлежни у Хрватској чак оно мало права које закон прописује тумаче како им одговора.

– Крајишници су попут Феникса, и без обзира на тешкоће настављау даље“ – рекао је Абрамовић који је позвао све сународнике да поводом државног обележавања годишњице хрватске војно-полицијске акције „Олуја“, коме ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, дођу вечерас у Крушедол.

Циљ окупљања је да се сетимо свих жртава, јер ако и једног човека заборавимо убили смо га два пута, рекао је Абрамовић и додао да је циљ и да се из свега извуку поуке како се такав злочин никада не би поновио.

13.38 (2019.) – Китаровић: Победом у Олуји Хрватска досањала свој сан

Председница Колинда Грабар Китровић честитала је данас грађанима Дан победе и домовинске захвалности, као и 24 године од војно-полицијске акције Олуја, када је из Хрватске, у највећем егзодусу од Другог светског рата, протерано око 250.000 крајишких Срба, док је око 2.000 њих убијено или нестало.

Обраћајући се свим грађанима у земљи и дијаспори, Грабар Китаровић је навела да је “победом у Олуји Хрватска досањала свој историјски сан слободе и независности и постала пуноправна чланица међународне заједнице”.

Такође, позвала је грађане да “лијепу домовину” изграђују у заједништву, солидарности и поштовању једних према другима, да би, како је навела, из дана у дан била напреднија и праведнија, “онаква каквом су је сањали претходни нараштаји и каквом су је желели хрватски бранитељи”.

“Драге Хрватице и Хрвати и сви хрватски држављани диљем домовине и света, од срца вам честитам Дан победе и домовинске захвалности и Дан хрватских бранитеља!”, написала је председница, пренели су хрватски медији.

13.00 (1995.) – Хрвати пробили 4. лички корпус на Велебиту

Хрватска војска је успела да пробије 4. лички корпус на Велебиту и тиме је позиција војске РСК била све тежа. Хрвати су све ближе Книну.

12.15 (2019.) – Михајловић: Жртве не заборављамо, будућност у сарадњи

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, рекла је данас, поводом 24. годишњице акције “Олуја”, да Србија никад неће заборавити прошлост, али да је данас важно да учинимо све да градимо добре односе међу суседима како бисмо обезбедили бољу будућност за грађане Србије и за читав регион.

“Нико нема право да избрише сећање на убијене, нестале и прогнане Србе и етничко чишћење у акцији “Олуја”, када је протерано више од 200.000 наших сународника, али исто тако имамо обавезу да стварамо другачије односе у којима ћемо као суседи сарађивати, а грађани живети у миру једни поред других, без обзира на националност”, навела је Михајловић у саопштењу.

“Србија не заборавља своје жртве и чува сећање на њих, али исто тако жели да заједно са свим својим суседима ради на помирењу и стварању боље будућности, у којој ћемо заједно радити на обезбеђивању стабилности и развоја у целом нашем региону”, додала је она.

11.53 (1995.) – Срби без ракета земља- земља „Луна“, повучене за Београд

У тешким тренуцима за народ и војску Српске Крајине нема ракета земља-земља „Луна“ које су биле на Петровој гори, а могле су допрети до Загреба. Оне су раније повучене за Београд. Мартић нема чиме да узврати.

10.45 (1995.) – Монструозна Туђманова обећања

Туђман је од Срба тражио и да остану код својих кућа и да ту дочекају Хрватску војску. Хрватска војска је Србе који су остали код својих кућа брутално убила.

10.10 (2018.) – Дачић: Данашњи дан трајно ћемо памтити по злу

Поводом обележавања 24 године од акције „Олуја“ министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија никада неће заборавити данашњи дан, 4. август, датум који ће Србија и српски народ трајно обележавати по злу.

Он је додао и да није могуће гледати у будућност док у хрватској руководсто нема поштовање према српским жртвама.

„Када би са друге стране постојало то политичко руководство које би уважавало жртве Срба и имало поштовање према томе, могли бисте да кажете да траба да гледамо даље, напред“, рекао је Дачић и изразио жаљење што тај савет не важи и за другу страну.

Према његовим речима, пардоксално је да неко оптужује Србију за геноцид када се зна да данас у Хрватској има 180.000 Срба, а било их је 560.000, као и да је данас њихов број мањи од пет одсто, а пре сто годна их је било 15 процената.

10.05 (1995.) – Лицемерно обраћање Фрање Туђмана

Председник Хрватске Фрањо Туђман упутио је поруку Србима у којој је припаднике српске војске позвао да предају оружје, гарантујући им амнестију према хрватским законима.

9.10 (2019.) – Црна Гора слави протеривање и убијање Срба

Након прошлогодишње буре и у српској и у црногорској јавности, коју је подигла одлука подгоричких власти да на обележавање годишњице „Олује“ у Книну пошаље изасланика, сва је прилика да ће се ове године догодити исто.

Црна Гора је, наиме, донела одлуку да ће и ове године послати свог представника, који ће са хрватским властима „прослављати“ војну акцију у којој је своје домове морало да напусти више од 250.000 Срба, од којих су неки отишли на пут без повратка, не стигавши до Србије.

9.05 (2019.) – Обелележавање годишњице „Олује“ код манастира Крушедол

Централна манифестација поводом обележавања годишњице хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ 1995. биће одржана вечерас у 19.00 сати код манастира Крушедол на Фрушкој Гори, уз присуство председника и премијера Србије Александра Вучића и Ане Брнабић.

Вучић је позвао све Србе, посебно Крајишнике, да дођу код манастира Крушедол на обележавање годишњице „Олује“, за коју је рекао да је највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

„Наш је задатак да то никада не заборавимо и да то на одстојанствен и озбиљан начин обележавамо. Да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо“, поручио је председник Србије.

9.00 (1995.) – Крајишке снаге покушале да узврате

Војска РСК је пробала гранатирањем неких хрватских положаја да зауставе налете, али неуспешно.

7.46 (2019.) – Радојичић: Страшна олуја 1995. нанела нам је велику трагедију

Градоначелник Београда Зоран Радојичић на 24. годишњицу од хрватске акције „Олуја“ присетио се лета 1995. наводећи да је тај август био један од најтужнијих и најтежих периода у новијој историји српског народа.

„Колоне недужних луди који су били приморани да напусте своја огњишта, своје имање и све оно што су радећи целог живота стекли, изазвала је велику тугу у срцима свих нас, рекао је градоначелник.

„Не само да смо неправду и тугу у нашим срцима осетили због тога што су у колонама били наши рођаци, пријатељи и познаници већ и због тога што су недужни људи били осуђени на избеглиштво и немаштину само зато што су Срби“, казао је градоначелник, који је и сам има пуно пријатеља који су тада без ичега протерани из својих домова у Србију.

6.00 (1995.) – Први усташки пробоји

Хрватске снаге пробиле су прве линије одбране Срба.

5.30 (1995.) – Почело гранатирање Книна да би се застрашило становништво

Одмах после почетка офанзиве Хрвати су ракетама засули Книн, престоницу РСК.

Генерал Миле Мркшић је пред Хашким трибуналом изнео податак да те ракете нису имале разорну моћ, али је 10.000 ракета испаљено.

5.00 (1995.) – Хрвати кренули

У 5 сати ујутро почела је офанзива. Хрватска војска је кренула на српске положаје. Почела ракетно-топовска паљба на Србе.

4.00 (1995.) – Американци започели акцију

Дана 4. августа на православни празник Благе Марије у 4 часа после поноћи, америчке ваздухопловне снаге су бомбардовале радаре снага крајишких Срба.

За злочине у операцији „Олуја“ још нико није осуђен ни пред једним међународним судом. Хрвати данас, 2019. године, и као чланица ЕУ, славе етничко чишћење више од 250.000 Срба у крвавом августу 1995. године.

Извор: Ало