Србија

Не излазите напоље и пратите упутства стручњака! Сваки четврти становник наше земље у огромној опасности!

У Србији је упаљен црвени аларм због амброзије

Измерене повећане концентрације полена амброзије, и то од два до чак 10 пута изнад граничних

Како је концентрација полена повећана у ваздуху, не препоручује се проветравање прострорија

Кијање, кашљање, сузе – многи ових дана имају ове или неке сличне симптоме. У Србији је упаљен црвени аларм због амброзије, јер су измерене повећане концентрације полена амброзије, и то од два до чак 10 пута изнад граничних.

Како је концентрација полена повећана у ваздуху, не препоручује се проветравање прострорија, веш не би требало сушити напољу, потребно је носити наочаре за сунце, како би очи што мање биле надражене, после сваке шетње пресвлачење, обавезно опрати косу пре спавања, редовно треба прати руке, не дирати очи када сврбе.

Алерголог, др Драгана Јовановић из Клиничког центра Србије наводи да је последњих дана значајно повећан број пацијената са алергијским реакцијама, односно са алергијском кијавицом, који долазе са симптомима кијања, запушеног носа, воденасте бистре секреције из носа, а такође и са знацима алергијског коњуктивитиса, као што је сузење, црвенило очију и свраб ока.

„Уколико се дијагностикује алергија одмах се започиње са терапијом, а то су неседирајући антихистаминици и интраназални кортикостероиди који делују антиинфламаторно“, додаје др Јовановић.

Пацијенти који не знају да су алергични, а који први пут добијају симптоме алергије, у првом моменту, пошто манифестације личе на инфекцију, помисле да је у питању прехлада или вирус, напомиње докторка.

„У сваком случају, то је задатак лекара опште медицине и алерголога да препознамо симптоме, да посумњамо на алергију и да одговарајућим дијагностичким средствима докажемо алергију и одмах започнемо лечење. Пацијенти који знају да пате од алергије знају да се терапија започиње две недеље пре почетка сезоне полинације корова да би се спречили значајнији симптоми“ напомиње алерголог, др Драгана Јовановић.

Тренд појаве алергијских реакција у свету је у порасту, а алергијски ринитис поприма епидемијски карактер. Сматра се да сваки четврти до пети становник има алергијску кијавицу и зато је јако важно, када се симптоми појаве, обратити се лекару и започети терапију.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2019.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031