Свет Србија

ОБЈАВИО СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ! Одлучено о судбини Србије и Косова!

Фото: јутјуб

Државни секретар и председник Вучиц́ разговарали су о заједничкој визији стабилног, безбедног и просперитетног Западног Балкана, као и о наставку америчке подршке Србији на путу ка Европској унији.

Амерички секретар Мајк Помпео охрабрио је Србију да обнови преговоре са Косовом о постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа, који води узајамном признању

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је објављено на сајту Стејт департмента

Помпео је током разговора са председником Србије Александром Вучиц́ем у Њујорку поновио да обе стране треба да избегавају провокације које ометају процес нормализације и да се ангажују у духу компромиса и флексибилности

Помпео је похвалио и снажну везу између САД и Србије и подржао интеграцију Србије у ЕУ.

„Државни секретар и председник Вучиц́ разговарали су о заједничкој визији стабилног, безбедног и просперитетног Западног Балкана, као и о наставку америчке подршке Србији на путу ка Европској унији“, пише у саопштењу.

Помпео је поновио да обе стране треба да избегавају провокације које ометају процес нормализације и да се ангажују у духу компромиса и флексибилности који су неопходни да би се постигао договор и искористили потенцијали обе земље.

Помпео је истакао и добре односе САД и Србије.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку, после састанка са државним секретаром САД Мајком Помпеом, да ће се дијалог Београда и Приштине у најбољем случају наставити почетком децембра.

Упитан да ли су Београд и Приштина, након његовог састанка са Помпеом, ближи наставку дијалога, Вучић је рекао да се то тешко може очекивати пре одржавања приштинских избора, које очекује 6. октобра, иако још нису расписани.

То значи, у најбољем случају почетак децембра, али је и пре тога важно да се говори о укидању такси – рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је навео да није проблем да ли ће се дијалог наставити за два, три или шест месеци, иако је време веома важно имајући у виду одређене политичке чињенице, већ је битније да се сачува мир у том периоду.

Навео је да је задовољан и због чињенице да му се чини и да је оно што је говорио изазвало пажњу Помпеа.

– Верујем да ће Америка још снажније желети да се укључи на различите начине у решавање проблема у региону из ког ми долазимо – закључио је председник Србије.

Амерички државни секретар угостио је Вучића на радном ручку, а Помпео је након сат и по разговора тражио да се разговор продужи за још 15 минута.

Извор: Ало