Свет Србија

ПРЕДСЕДНИК У ЊУЈОРКУ: Откривено који су Вучићеви кључни захтеви за решавање косовске кризе

Председник Србије Александар Вучић разговараће данас у Њујорку са америчким државним секретаром Мајком Помпеом. Главна тема биће Косово, а изненадни позив Помпеа говори у прилог тези да се Америци жури са решавањем косовског проблема и да жели да преузме кључну улогу у том процесу.

Сусрет председника Србије и високог америчког званичника биће суштински, а не само формалног карактера. Након седнице Савета безбедности УН о Блиском истоку на којој ће Помпео учествовати, он ће, како се спрекулише, организовати ручак само за Вучића. Тема ће, очекивано, бити Косово. У тиму председника Србије кажу да он потпуно спреман иде на састанак.

– Председник Вучић се никада овако темељно није припремао као за ове састанке у Њујорку – наводе у Вучићевом тиму.

Осим с Помпеом, председник Србије имаће и низ других састанака током боравка у Сједињеним Државама, а главна тема свих биће Косово.

Како се сазнаје, Вучић ће тражити заштиту за српски народ на Косову и Метохији и за српске светиње, али пре свега инсистираће у разговору с Помпеом да САД изврше притисак на власт у Приштини да укине таксе на робу из Србије. Он ће послати јасну поруку саговорнику да без тога нема повратка за преговарачки сто.

– Председник ће највеће силе света тражити балансирани и фер приступ решавању косовскометохијске кризе. После ове посете ствари ће бити много јасније када је у питању поглед на будућност Србије, посебно у смислу америчке политике према јужној српској покрајини – каже извор.

Трампова администрација жели да убрза решавање косовског чвора. Као главни ментор власти у Приштини, има моћ и утицај да изврши притисак да власт на Косову повуче таксе које је увела у новембру прошле године, а да ли заиста постоји добра воља, видећемо у данима након састанка Вучића и Помпеа. Србији наруку иде што је актуелна администрација САД ублажила приступ овој теми, па Косово за њих више није „завршена прича“, што је раније важило, већ је та тема поново на столу.

Ситуацију би могло да закомпликује или успори и то што Косову након оставке Рамуша Харадинаја предстоје избори, па Американци немају с ким да разговарају.

Како се већ писало, Сједињене Државе дале су нови рок за решење косовског проблема, а то је јун следеће године. Због тога се Американци оштро противе бојкоту предстојећих избора у Србији који је најавио део опозиције. Американци ће у наредних неколико месеци учинити све да убеде српску опозицију да узме учешће на изборима који ће се одржати на пролеће следеће године.

Састанак Помпеа и Вучића само је једна у низу дипломатских активности, али може се рећи да је до сада најважнија.

– У пуном капацитету америчка дипломатија ради на више фронтова како би споразум Београда и Приштине био потписан до лета 2020. године – каже саговорник.

Осим учесталих контаката америчких званичника са властима у Београду и Приштини, дипломате из САД покушавају да приближе власт и опозицију у Србији да кроз дијалог дођу до решења како би се избегао бојкот избора.

– Када споразум буде финиширан и када уђе у Скупштину Србије, Американцима ће бити важно да у парламенту буду и представници опозиције. Није важно како ће гласати, већ да седе у сали и гласају – каже саговорник из дипломатских кругова.

Да су Сједињене Државе против бојкота, види се и из изјава њихових званичника.

Болтон не долази због Приштине

Иако је најављено да би саветник америчког председника Џон Болтон могао крајем августа да дође у Србију, од тога се, бар засад, одустало.

– Болтон је требало да посети Београд и Приштину. Али, у Приштини су избори, с ким ће да разговара? – упитао је Вучић.

Он је истакао да се целокупна америчка администрација залаже за укидање такса на робу из Србије, али да због предстојећих избора на Косову, Болтон неће имати с ким да разговора.

– Изборима се одлаже се дијалог, утркују се по питању такса и по најглупљим питањима као што су документа – истакао је Вучић.

Позвао на укидање такса

Неколико дана након што је Приштина увела таксе на робу из Србије, Мајк Помпео позвао је власти на Косову да их повуку и сугерисао да „раде са Србијом како би се избегле провокације и спустиле тензије“. Он је то изјавио после састанка са косовским председником Хашимом Тачијем у Вашингтону.

– Нормализација односа између Србије и Косова једини је пут за интеграцију обе земље у заједницу западних земаља. САД су спремне да помогну и подрже обе стране да постигну решење које је трајно, применљиво и које повећава стабилност – навео је Помпео у саопштењу које је издао Стејт департмент.

 

Извор: Блиц/ Ало.рс