Србија

САРАДНИК ХАРАДИНАЈА ПРОНАЂЕН У КАНАЛУ У ХОЛАНДИЈИ!

Тело контроверзног албанског политичара Фестима Лата пронађено је у амстердамском каналу, јављају холандски медији.

Лато је имао приватну војску која је била смештена у његовој кући у Афердену. Самопроглашени је председник Ћамерије, дела Грчке који својатају албански националисти, преноси РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Холандски Телеграф наводи да су власти биле свесне чињенице да је Лато организовао приватну војску на свом имању у Афердену, али да, из непознатих разлога, нису реаговале.

Војнике Фестима Лата увежбавали су „војници са Косова“, наводе холандски медији, тврдећи да су регрути те организације спавали у креветима на спрат смештеним у објектима на имању контроверзног политичара.

Телеграф наводи и да је током Дана заставе, албанског националног празника, на том имању организована „војна парада“, као и да је Лато том приликом изјавио: „Ово је војска коју стварам.“

Његови „војници“ су током те параде били наоружани различитим аутоматским пушкама. Та организација названа је „Ослободилачка војска Ћамерије“, са акронимом сличним онима које су користиле сличне формације на Косову, у Македонији и на југу Србије.

Приштински медији наводе да је Лато одржавао добре везе са Рамушом Харадинајем.

Тело раскомадали тестером

Бота сот изнео је незваничне детаље о начину на који је Лато убијен, тврдећи да је најпре отет још 15. јула, затим мучен 48 сати, након чега је његово тестером раскомадано тело бачено у реку.

Вест о убиству Латоа потврдио је премијер „Републике Ћамрија“, Али Алију који тврди да је позадина убиства политичка. Међутим, Бота сот наводи могућност и да је Лато убијен због коцкарских дугова, преноси Коссев.

Лато је независност „Републике Ћамрије“ од Грчке прогласио 30. октобра 2016, када се такође именовао и за председника истог ентитета, а како јавља Бота сот, током 2017, обећавао је да ће почети са израдом пасоша „Републике Ћамрија“.

Лато је сахрањен пре неколико дана у Албанији, а испраћен је са заставом „Велике Албаније“, преноси Бота Сот.

Извор: Курир