Србија

Шта год да се деси Срби су криви, немамо никакве информације!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за Прву телевизују да су „за приштинске власти увек криви Срби“.

Дачић је рекао да нема никакве информације које би потврдиле оптужбе министра спољних послова тзв. Косова Беџета Пацолија који тврди да је дипломатско представништво Приштине у Копенхагену нападнуто од стране грађане Србије у Данској.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Синоћ сам трагом те вести, контактирао наше људе, јер ми нико ништа није јавио тим поводом. Они су ми рекли да их нико није обавестио, од власти у Данској, о томе, нити да је неко од наших људи ухапшен или осумњичен. Тако да за сада немамо таквих информација, нити се било ко обратио“, казао је Дачић.

Како је рекао, Пацолијеве речи о „српским бандитима и хулигана“, вероватно се односе на навијаче који су били на утакмици Копенхаген – Црвена звезда, која је одиграна у уторак увече.

Дачић је навео да власти немају обавезу да јављају да ли је неко ухапшен или да ли се за неким трага, осим ако особа није држављанин Србије, па изрази жељу да се обрати нашој амбасади, на шта има право.

„За сада нема никаквих информација о томе. Навијачи Звезде су се, колико ја знам, сви вратили“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао да „такве нападе од стране приштинских власти има по неколико на дан“.

„Они стално оптужују српску страну, шта год да се деси Срби су криви, они се жале на нашу агресивност а шта да кажу наши људи како се они опходе према њима“, навео је Дачић..

Коментаришући случај Томора Морине, и то што је Северна Македонија одбила да га испоручи Србији да Дачиће је рекао да је то политичка одлука. Ако се неко налази на потерници интерпола, шта има да се размишља да ли ће некоага испоручити или не, то су онда политички разлози.“ Подсетио је такође да је тако и Француска пустила Харадинаја.

„У Немачкој не можете имати двојно држављанство, Немачка је признала Косово, али грађани Косова траже од српског представништва да се одрекну српског држављанства, па видите ли тај апсурд“.

Министар спољних послова сматра да је саопштење Квинте преозбиљно схваћено.

„Упркос апелима Квинте, нећу одустати од кампање за непризнавање Косова. Они ништа ново нису рекли. Много ме је погађало што су људи омаловажавали одлуке неких земаља да повуку признање, јер није лако добити такав папир. Кад је Путин био и он је изразио је чуђење како смо успели,“ истакао је Дачић.

На питање када ће Србија да настави кампању за повлачење признања независности Косова, Дачић је рекао да је то неузастављив процес.

„Наставићемо ми то, нисмо хтели ове недеље да их нервирамо, морамо да водимо рачуна о здравственом стању ових што пишу саопштења из Приштине“, казао је..

На наводе медија о умешаности САД у процес дојалога Београда и Приштине Дачић је констатовао:

„Неће Америка преузети вођење дијалога Београда и Приштине, ЕУ је посредник у том процесу, али ће сви покушати да нађу добитну комбинацију за неки договор. Два пута сам разговарао са Болтоном, они подржавају нашу жељу да се дође до компромиса“.

Данашња посета јапанског министра спољних послова Тароа Коноа Београду доказ је узлазне путање у односима Београда и Токија, изјавио је шеф српске диполоматије.

„Србија је једина земља ван ЕУ коју мој колега посећује“, рекао је Дачић и додао „та историјска посета ме данас чека“.

Министар Дачић је казао и да ће председник Србије Александар Вучић у октобру ићи на церемонију инаугурације новог јапанског цара.

Подсетио је да са Србија са Јапаном има различите активости на пољу економске сарадње, инивестиција …

Према његовим речима, данашња посета је прва посета једног министра спољних послова Јапана Београду након 18 година.

Дачић је подсетио и да је у јануару прошле године у званичној посети био јапански премијер Шинзо Абе.

Извор: Б92