Србија

УДАРНА ВЕСТ – ШОКАНТАН ПРЕОКРЕТ: “Савез за Србију” (СЗС) окупио све опозиционе странке у Србији – ФРОНТАЛНО НА ВУЧИЋА И СНС

Власт до данас није учинила ништа на испуњењу захтева опозиције за слободне и поштене изборе, који су усвојени још у децембру, и биће једина одговорна уколико буде бојкота, саоптшио је Јанко Веселиновић након састанка лидера опозиције. Уколико захтеви не буду усвојени до половине септембра, опозиција ће донети одлуку о бојкоту избора.

Веселиновић је, након састанка лидера опозиције у згради општине Стари град, новинарима саопштио да су се сви учесници састанка сагласили да у овом тренутку не постоје услови за слободне и поштене изборе и да медији нису слободни.“Остало је веома мало времена да се ти услови испуне. Власт ће бити одговорна уколико не буде избора, односно буде избора који то нису”, поручио је Веселиновић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Казао је да нема “апсолутно никаквих” помака у вези са захтевима опозиције за поштене и слободне изборе и слободне медије, који су усвојени још у децембру.

“Када су у питању разговори који се тренутно воде, констатовали смо да је то округли сто, да смо присуствовали тим разговорима као округлом столу, и да ћемо присуствовати и убудуће сваком разговору на којем би могло да дође до помака у испуњавању услова за слободне и фер изборе. Засад га нема”, констатовао је он.

Рекао је да би наредни округли сто власти и опозиције требало да се одржи у петак или у суботу, након чега ће се лидери опозиције поново састати како би видели могу ли ти разговори “изнедрити неку конструктивност”.

“Минималан рок за спровођење закључака за слободене и поштене изборе је шест до девет месеци. Већ смо пробили рок од девет месеци и опасно се приближавамо року од шест месеци – то је септембар месец, а до септембра је остало јако мало времена”, подсетио је он.

Упитан који је коначан рок за доношење одлуке о бојкоту избора, Веселиновић је рекао да је то друга половина септембра.

Властима је поручио да не помишља да их замајава “неким кобајаги разговорима” и истако је да ће опозиција исцрпети све могућности да се дође до слободних избора, а то су и разговори, али и даље учешће на протестима “1 од 5 милиона”.

Осим представника странака окупљених у Савезу за Србију, састанку у оштини Стари град присуствовали су и Покрет слободних грађана, Демократска странка Србије, Нова странка, Социјалдемократска странка, Локални фронт, Не давимо Београд, Странка модерне Србије, представници покрета “Један од пет милиона”, Заједница војвођанских Мађара и Грађанска платформа.

 

Извор: N1